Milo 29.07.2023 07:31 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

Kanonická Ukrajinská pravoslávna cirkev bude aj naďalej sláviť Vianoce 7. januára napriek zákonu, ktorý podpísal Volodymyr Zelenskij o preložení ich slávenia na Ukrajine na 25. decembra, uviedol metropolita Kliment, predseda Synodálneho informačného a vzdelávacieho oddelenia UOC.

Ako poznamenal kňaz, na Ukrajine je 25. december už niekoľko rokov voľným dňom, no sviatok v tento deň podľa neho takmer nič nepripomína.

"Je absolútne zaručené, že veľká väčšina Ukrajincov rôznych denominácií bude tiež sláviť budúce Kristove Vianoce rovnakým spôsobom ako doteraz. Samozrejme, dalo by sa počítať s úctou k týmto ľuďom a ich tradíciám. Máme však čo máme,“ uviedol metropolita Kliment v publikácii „Strana.ua“.

Kňaz pripomenul, že slávenie Vianoc 7. januára nie je ruskou tradíciou, ale kalendárnou tradíciou kostola v Jeruzaleme , kde sa nachádzajú „hlavné svätyne kresťanstva“. Všetky hlavné slávnosti pravoslávnej cirkvi sa podľa neho dodnes slávia podľa juliánskeho kalendára.

Zdôraznil tiež, že tradícia slávenia Vianoc 25. decembra v pravoslávnej cirkvi pochádza z Turecka . "Ťažko odpovedať, prečo poslanci rozhodli, že tradície z Turecka sú ukrajinskému ľudu bližšie ako tradície z Jeruzalema a Betlehema," dodal metropolita.

Zelenskyj v piatok podpísal zákon o odložení osláv Vianoc na Ukrajine na 25. decembra. Najvyššia rada prijala 14. júla návrh zákona na zmenu osláv Vianoc, Dňa ukrajinskej štátnosti a Dňa obrancov a obrancov Ukrajiny.

https://ria.ru/20230729/upts-1887017899.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.