Milo 29.07.2023 09:38 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

26 000 vyšetrovaní falšovaných očkovacích preukazov v celej krajine

Vyšetrovatelia sa stretli s príslušnými ponukami falšovateľov očkovacích preukazov na sociálnych sieťach a messengerových službách, najmä na internete. Na vrchole pandémie Corona sa za falošné očkovacie preukazy požadovali ceny od 200 do 300 eur.

Podľa spolkového predsedu policajného zväzu (GdP) Jochena Kopelkeho vyšetrovatelia pracujú na absolútnom limite v oblasti trestných činov podvodu. Počas pandémie sa prudko zvýšil počet online podvodov. "Okrem toho sa museli a stále musia riešiť prípady sfalšovaných očkovacích preukazov. Na to boli kolegovia vyradení z takzvanej bežnej organizácie," povedal Kopelke pre tieto noviny. Je zrejmé, že potom chýbajú pri vyšetrovaní iných trestných činov. "Počet nevybavených prípadov, ktoré treba riešiť, je preto obrovský," vysvetlil odborár. Je to spôsobené aj vysokým úsilím, ktoré si vyžaduje identifikácia falšovateľských dielní a ich štruktúr. Kriminálny úrad v Spolkovej republike Nemecko však nemá k dispozícii viac pracovníkov.

Podľa názoru Sorgeho (strana CDU) boli čiastočne prehnané opatrenia Corony oprávnene spochybnené. Spätne to treba zohľadniť aj v prebiehajúcom trestnom konaní. "Ukončenie konania v súčasnosti by bolo nerovnakým zaobchádzaním v porovnaní s osobami, ktoré boli doteraz sankcionované," pokračoval Sorge. Bolo by však vhodné, aby orgány mali v prebiehajúcom konaní oveľa širší priestor na rozhodovanie. Bolo by tiež dôležité rozlišovať medzi menej závažnými individuálnymi prípadmi a sústavami, v ktorých sa falšovali pasy na predaj alebo vo veľkom počte.

Podobne argumentuje aj Kathrin Voglerová, hovorkyňa pre zdravotnú politiku strany Ľavica v Bundestagu. Pre tieto noviny povedala: "Okrem iného hovoríme o ľuďoch, ktorí predávali sfalšované očkovacie preukazy za účelom zisku, a o lekároch, ktorí úmyselne vydávali očkovacie preukazy na očkovania, ktoré nikdy neexistovali, a prípadne ich účtovali zdravotným poisťovniam." Plošná amnestia by podľa Voglerovej "bola zlou cestou".

Skrátené z https://www.welt.de/politik/deutschland/article246632986/Corona-Pandemie-Bundesweit-26-000-Ermittlungen-wegen-gefaelschter-Impfpaesse.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.