Zora 29.07.2023 11:39 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

Policisté ve Francii si vybírají neschopenky a řeší pouze krizovou práci. Protestují kvůli zatčení kolegy

Ve Francii se vzbouřili policisté. Stovky z nich jsou na pracovní neschopence nebo vykonávají jen nejnutnější činnosti. Reagují tak na zatčení jejich kolegy v Marseille, který čelí podezření z policejního násilí.

Marseille 21:38 27. července 2023

Vzpouru vyvolalo zatčení policisty v Marseille, který společně se třemi kolegy čelí podezření, že začátkem července zbili jedenadvacetiletého muže.

Incident se stal v centru Marseille v době nepokojů, vyvolaných smrtí sedmnáctiletého mladíka na předměstí Paříže, kterého při dopravní kontrole zastřelil policista.

Advokát napadeného muže v Marseille popsal, že ho policisté zbili a skončil vážně zraněný. Údajně měl zlomenou čelist, podlitiny a částečně ztratil zrak.

Zatčený policista se odvolal proti předběžnému vzetí do vazby a soud by měl v této věci rozhodnout 3. srpna. Policistu podpořily stovky kolegů v Marseille i v dalších oblastech na jihu Francie. Postupně se přidávali další a teď je to tak, že policisté buď nepracují, anebo výrazně omezili svou pracovní činnost.

Policejní odbory tvrdí, že policisté budou i nadále zajišťovat nezbytné služby, že budou odpovídat na naléhavé urgentní telefonáty, ale už nebudou například ve stejné míře provádět dopravní kontroly.

Rovnost pro všechny

Velký ohlas a zároveň velkou kritiku a vzbudilo také vyjádření vrchního ředitele francouzské policie. V rozhovoru pro deník Le Parisien uvedl, že nemůže spát kvůli tomu, že je tento policista z Marseille ve vězení. Upřesňoval, že policista by neměl před rozhodnutím soudu být ve vězení. A to ani přesto, že by při výkonu své profese udělal nějaké chyby.

Toto vyjádření vyvolalo velkou kritiku hlavně v řadách francouzské krajní levice, například mezi politiky Nepoddajné Francie, bývalého prezidentského kandidáta Jeana-Luca Mélenchona. Tito politici teď tvrdí, že nikdo nemůže být nad zákonem, ani policisté, a označují vyjádření vrchního ředitele francouzské policie za nehorázné.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin se k incidentu dlouho nevyjadřoval a byl za to kritizován. Není jisté, že situaci uklidní jeho schůzka s policejními odbory.

Darmanin se nachází v nezáviděníhodné situaci, protože na jednu stranu chce ukázat, že podporuje policisty. Je si vědom toho, že bez policie neudrží pořádek v ulicích. Obzvlášť v kontextu a nedávných nepokojů. Ale na druhou stranu musí dát najevo, že pro všechny platí stejné normy, i pro policisty ve výkonu profese.

Obdobně se v tomto ohledu vyjádřil i prezident Emmanuel Macron, který řekl, že rozumí policistům, ale že nikdo není nad zákonem.

--

Zaujímavé k protestom:



Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.