Zora 31.07.2023 21:20 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Grécka


31.7.23

Opitý vodič spôsobil lesný požiar na ostrove Chios

Veľký požiar spôsobil v pondelok na gréckom ostrove Chios opitý vodič, ktorý pri havárii zdemoloval svoje auto. Vyplýva to zo správy verejnoprávnej televízie ERT, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Vodič pri ceste v skorých ranných hodinách stratil kontrolu nad autom a vrazil do krovia. Motor auta sa vznietil a od neho sa plamene rýchlo rozšírili do blízkeho lesa v severozápadnej časti piateho najväčšieho ostrova v Grécku, ležiacom neďaleko Turecka.

Pre požiar evakuovali dve dediny a do hasenia nasadili celý hasičský zbor na ostrove vrátane dobrovoľníkov a vrtuľníkov. Oheň sa podarilo dostať pod kontrolu popoludní.

Vodiča zadržali za jazdu pod vplyvom alkoholu. Prokuratúra ho tiež obviní z podpaľačstva z nedbanlivosti.

Podľa gréckych predstaviteľov je nedbanlivosť príčinou väčšiny požiarov v krajine. Za uplynulé štyri týždne zničili v celom Grécku približne 43.000 hektárov lesa, krovín a poľnohospodárskej pôdy, ukazujú odhady vlády v Aténach.


--

Chios – ostrov obranných věží, větrných mlýnů a jediný Ráj mastichy na světě. Připravte se na skutečnost, že Chios je jiný. Ve všech ohledech. Zde je frontová linie mezi dvěma světy. Linie mezi kolébkou západní demokracie a osmanskou říší, jizva krvavě vyrytá do podvědomí paměti národa. Je ironií osudu, jak se dnes evropská pseudodemokracie k Řecku chová… Každá stavba na ostrově i dnes může sloužit na obranu rodiny. Každá vesnice a město jsou situovány jako pevnost, celý ostrov tvoří obranný štít proti vpádu Turka. Včera, dnes, po staletí…

https://www.reckonasbavi.cz/chios-raj-mastichy-vezi-mlynu/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Chios

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.