Peter MMXX 01.08.2023 08:45 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

https://t.me/diplomatia/8503                                                                                         Európski lídri sa neplánujú zúčastniť na čínskom fóre "Jeden pás, jedna cesta" 

Informuje o tom denník Wall Street Journal. Podľa ich údajov sa na fóre neplánujú zúčastniť hlavy štátov Nemecka, Francúzska, Českej republiky, Grécka a Talianska a pravdepodobne nebude ani Švajčiarsko. A to napriek tomu, že Grécko a Taliansko sú účastníkmi čínskej iniciatívy a na fórach boli v predchádzajúcich rokoch aj zástupcovia mnohých iných európskych krajín.

Tieto tendencie ukazujú na jasný sklz v čínskom projekte. USA si po roku 2022 upevnili svoju kontrolu nad Európou, čo znamená, že Európania si teraz môžu dovoliť menej. Demonštratívna účasť na čínskych obchodných iniciatívach je teraz mimo zoznamu výhod.

Európa si však príde na svoje - euroázijská obchodná cesta a súvisiace investície sú veľmi výnosné a diverzifikujú závislosť Európy od USA. Európania nájdu spôsob, ako s Čínou v tejto otázke rokovať. A Čína má na tom najväčší záujem - pre "dielňu sveta" je zväčšenie zahraničných trhov rozhodujúcim faktorom prežitia.

Na fóre sa, samozrejme, zúčastní aj Vladimir Putin.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.