Milo 01.08.2023 15:25 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Pláže tureckého letoviska Şile sú po objavení nevybuchnutých mín zatvorené

Všetky pláže čiernomorského letoviska Şile, ktoré sa nachádza neďaleko Istanbulu, sú uzavreté kvôli nálezu nevybuchnutých nábojov. 31. júla vyšlo najavo, že pláž Sofular bola v letovisku Şile uzavretá. Našlo sa tam najmenej 28 nevybuchnutých mín. Odborníci pokračujú v prieskume územia.

19. júla hliadková loď Čiernomorskej flotily „Sergej Kotov“ objavila unášanú ukrajinskú mínu 180 km severovýchodne od Bosporu. Ministerstvo obrany Ruskej federácie informovalo, že rozhodnutím veliteľa lode bol do vzduchu zdvihnutý vrtuľník Ka-27, ktorého posádka zničila mínu guľometnou paľbou.

Ruská FSB už skôr varovala, že podvodné míny inštalované ukrajinským námorníctvom v Čiernom mori by sa mohli kvôli pretrhnutiu káblov unášať smerom k Bosporu a Stredozemnému moru.

https://www.nakanune.ru/news/2023/08/01/22729057/

--

Turecké médiá:

Muž plávajúci na pláži v Şile si všimol kovové predmety v mori a nahlásil situáciu žandárstvu.

Úrad guvernéra Istanbulu uviedol, že vyšetrovania vedené podvodnými obrannými silami potvrdili, že kovovými predmetmi boli nevybuchnuté delostrelecké granáty, pričom dodal, že potápačský tím 30. júla vytiahol osem predmetov.

“ Bolo zistených najmenej 28 kusov streliva. Z identifikovaných munícií bolo osem z nich bezpečne privezených na breh, “uviedla kancelária v písomnom vyhlásení.

Pobrežie / pláže zostanú zatvorené až do ukončenia procesu ničenia, zatiaľ čo nebolo poskytnuté žiadne ďalšie vysvetlenie týkajúce sa pôvodu alebo obdobia, do ktorého munícia patrí.

https://www.hurriyetdailynews.com/unexploded-artillery-shells-detected-off-istanbuls-sile-185163

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.