Peter MMXX 13.08.2023 07:52 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Luna-25. 

Mala by sa stať prvou stanicou vo svetovej histórii, ktorej sa podarí mäkké pristátie v cirkumpolárnej oblasti s náročným terénom, všetky jej predchodkyne pristáli v rovníkovej zóne. Roskosmos vo videu hovorí, ako bude let prebiehať.

9 minút po štarte sa horný stupeň Fregat so stanicou oddelí od tretieho stupňa rakety. Dvakrát zapne hlavný motor a pošle zariadenie na letovú dráhu na Mesiac. Toto bude prvá etapa.

Druhá etapa - samotný let na Mesiac - bude trvať asi 5 dní, dôjde k korekciám trajektórie: prvá - 1,5 dňa po štarte, druhá - deň pred vstupom na obežnú dráhu okolo Mesiaca.

So spomalením stanice pomocou pohonného systému sa začne tretia etapa - prelet okolo Mesiaca po kruhovej cirkumpolárnej dráhe s výškou 100 km, potrvá 3 dni.

Vo štvrtej fáze sa Luna-25 prepne na eliptickú pristávaciu dráhu s minimálnou výškou 18 km. Po vykonaní výpočtov by malo dôjsť k mäkkému pristátiu v oblasti južného pólu Mesiaca. Ako informoval vedec Ruskej akadémie vied pre RIA Novosti, stane sa tak približne 21. augusta.

https://t.me/rian_ru/211794

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.