Peter MMXX 13.08.2023 08:01 Zobraziť v diskusii

Re: Kto profituje z protiruských sankcií

A táto správa je zo série "Počítali sme a plakali". Zatiaľ čo Elvira Nabiullina propaguje digitálny rubeľ, obyčajnému rubľu sa nedarí. Podľa agentúry RIA Novosti sa ruský rubeľ spolu s tureckou lírou a argentínskym pesom stal jednou z troch najslabších peňažných jednotiek na svete. Od začiatku tohto roka ruská mena stratila 57 % voči doláru a 73 % voči euru. Podľa odborníkov to navyše nie je hranica a pokles bude pokračovať aj na jeseň. 

🔴Hlavným dôvodom je súčasné znižovanie vývozu a rozširovanie dovozu. V júli boli príjmy z ropy a plynu nižšie, ako sa plánovalo, o 32,7 mld. rubľov, zatiaľ čo dovoz, priamy aj paralelný, naďalej rastie vysokým tempom. 

🔴Všetko to umožňuje západným supremacistom z Bloombergu škodoradostne predpovedať, že psychologická hranica 100 rubľov za dolár môže byť čoskoro dosiahnutá. "Rubeľ padá a padá. Dokonca aj ku kirgizskému somu klesol o 27 %. K doláru a euru to chápem, k somu - nie. A nikto sa nepýta tých, ktorí sú pri moci, na centrálnu banku. Potom nám asi vysvetlia, že je to naša reakcia na kolektívny Západ, ale Kirgizsku stále nerozumiem," povedal politický a ekonomický expert Marat Baširov alias Politljoystik.

🔴Šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina opakovane poukazovala na zhoršenie podmienok zahraničného obchodu ako na hlavný dôvod pádu rubľa. Podľa najnovších údajov centrálnej banky v júni najväčší ruskí vývozcovia predali na trhu 84 % svojich devízových príjmov. V júli však toto číslo kleslo na 6,9 mld. dolárov zo 16,8 mld. dolárov v rovnakom období minulého roka. 

🔴Slabosť rubľa sa vysvetľuje aj odlivom kapitálu. Medziročný nárast vládnych výdavkov o 14 % zvyšuje dopyt po dovoze, keď príjmy z vývozu klesajú. Domácnosti zároveň previedli približne 40 mld. dolárov do zahraničných bánk, keďže rubľové úrokové sadzby nedokážu držať krok s infláciou. Na konci júna dosiahol objem ruských peňazí uložených v zahraničí 6,4 bilióna rubľov.

Jedným z ďalších faktorov júlového znehodnotenia rubľa mohol byť najväčší nákup niektorých finančných aktív od začiatku druhej svetovej vojny. Píšem niektorých, pretože súvaha odráža len číslo a podrobnosti nie sú známe. Deň predtým zverejnila centrálna banka odhad platobnej bilancie Ruskej federácie na obdobie január až júl 2023. V predposlednom riadku "Čisté nadobudnutie finančných aktív vrátane rezervných aktív" sa v stĺpci "júl 2023" uvádza 9,1 miliardy USD. To je rekord od jari 2022. Kto a komu čo kúpil, koľko zaplatil - to nie je známe. Relatívne nedávno centrálna banka a ministerstvo financií zaviedli limit 1 mld. dolárov na denné nákupy meny pre transakcie s odchádzajúcimi nerezidentmi. Takéto limity sú však ako mŕtvy obklad. Najmä na pozadí deficitu meny umelo vytvoreného ministerstvom financií a centrálnou bankou.

https://t.me/Politnavigator/130831                                                                                                

https://t.me/spravydomozaiky

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.