Milo 19.08.2023 10:01 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Eduard Chmelár píše:


14.8.2023

DO GALANTY ZAVÍTALA HLAVA NAJVÄČŠIEHO ŠĽACHTICKÉHO RODU V EURÓPE

Galanťania milujú svoje tradičné Galantské trhy. Právom, je to jedno z najväčších podujatí tohto druhu na južnom Slovensku. Tohto roku bol síce kultúrny program poslabší, ale o to výnimočnejšia, priam historická udalosť ho sprevádzala. Do mesta zavítala hlava najväčšieho šľachtického rodu v Európe, plným titulom „Jeho Jasnosť XIII. knieža Antal II. Esterházy de Galanta“. Do svojho pôvodného rodového sídla, v ktorom majú Esterházyovci korene, prišiel tak ako sa na monarchu patrí: v koči so svojou manželkou kňažnou Svetlanou (ktorá prekvapila perfektnou ruštinou, pochádza totiž z východnej Ukrajiny) na čele historického sprievodu, pozdravovaný nadšenými davmi.... Pri tejto príležitosti udelil primátor mesta Galanta Peter Kolek rodu Esterházyovcov čestné občianstvo a symbolické kľúče od mesta. Historickosť tohto okamihu podčiarkuje fakt, že Galanta je na udeľovanie takýchto vyznamenaní veľmi skúpa. Naposledy ho získal v roku 1945 maršal Malinovskij, osloboditeľ mesta, a pred ním už len Zoltán Kodály, svetoznámy maďarský hudobný skladateľ, ktorý prežil v Galante najdôležitejšie roky svojho života. Nikto viac.

[...]

85-ročný knieža Esterházy ma prijal v neogotickom kaštieli v Galante a pri tejto príležitosti som ho s bývalým premiérom Jánom Čarnogurským pozval na spomienkovú slávnosť na hrdinov veľkovozokanskej bitky, ktorí sú pochovaní v krypte Katedrály sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Mimochodom, kostol dal takisto vybudovať príslušník tohto rodu, rodák z Galanty palatín Mikuláš Esterházy (najvyšší krajinský hodnostár v Uhorsku, niečo ako dnešný premiér). Esterházyovci patria nielen do dejín Galanty, ale sú významnou súčasťou aj histórie Slovenska, ktorú by sme mali viac spoznávať aj po tejto stránke.

--

Jeden zo známych príbuzných čerstvého majiteľa kľučov mesta Galanta:


--

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0d7rUrdAmyGavpvVWqtwEJ5M8A8DXRMskatdYYnPvVDtSD26vigp6tuHQR9Akz7Val&id=100064866933402

--

RotS

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.