Zora 23.08.2023 08:34 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

21.8.23

Afganistan spustil rozsiahlu kampaň na očkovanie proti detskej obrne

V Afganistane v pondelok spustili rozsiahlu kampaň zameranú na očkovanie proti detskej obrne. Tamojšie úrady tak chcú pred týmto ochorením ochrániť 11 miliónov detí mladších ako päť rokov.

Talibanom riadené ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že kampaň potrvá štyri dni a bude prebiehať vo všetkých 34 provinciách. Len na severe Afganistanu a v provincii Uruzgán kampaň začne o deň neskôr z technických dôvodov.

Podľa oficiálnych údajov bolo tento rok v Afganistane zaznamenaných najmenej päť prípadov nákazy tzv. divokým poliovírusom. Vlani to boli dva prípady.

Agentúra DPA pripomína že očkovacie kampane v Afganistane či Pakistane často narážajú na ťažkosťami v podobe rôznych konšpiračných teórií, napríklad o tom, že vakcinácia spôsobuje neplodnosť alebo že osoby, ktoré očkovanie vykonávajú, sú využívané na špionáž. Mnohí vakcinační pracovníci sa stali terčom útoku extrémistov.

Predtým, než Taliban v auguste 2021 opäť prevzal moc v celom Afganistane, zakázal podomovú vakcináciu v oblastiach, ktoré mal pod kontrolou. Neskôr sa Organizácia Spojených národov (OSN) s predstaviteľmi Talibanu dohodla na obnovení vakcinačného programu.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.