Kaktus 25.08.2023 07:54 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Americká rozvědka nezaznamenala odpálení raket protivzdušné obrany v oblasti havárie Prigožinova letadla. Západní představitelé se domnívají, že v obchodním letadle explodovala bomba.

Úřady USA a EU se přiklánějí k verzi, že obchodní letadlo Embraer Legacy 600 Jevgenije Prigožina nebylo sestřeleno raketami země-vzduch, jak dříve uvedli autoři zdrojů PMC "Wagner". Píší o tom Wall Street Journal a New York Times s odvoláním na americké a evropské úředníky a také na údaje amerických zpravodajských služeb.

Havárie byla výsledkem "spiknutí s cílem zabít", ale letadlo nebylo sestřeleno ruskými systémy protivzdušné obrany - to je předběžné hodnocení amerických úřadů, které cituje WSJ. Zároveň nelze hodnocení zatím označit za úplné, zvažují se verze výbuchu bomby na palubě nebo jiné příčiny katastrofy.

"Stejně jako v případě předchozích úmrtí Putinových rivalů Kreml pravděpodobně zasévá zmatek ohledně toho, kdo Prigožina zabil. Z nejistoty bude Kreml jen těžit," uvedl list.

Satelity amerických zpravodajských služeb nezaznamenaly žádné odpálení raket v blízkosti místa pádu letadla. Na palubě Embraeru explodovala bomba nebo jiné výbušné zařízení, napsal NYT s odvoláním na americké a evropské představitele a předběžné zprávy rozvědky.

Ruský list Moskovskij komsomolec bez uvedení zdroje napsal, že krátce před posledním letem, koncem července, byl na Prigožinovo letadlo namontován nový turbochladič. Instalace trvala 30 dní místo plánovaných 10 dní.

Po celou tuto dobu bylo letadlo zaparkováno pod širým nebem na letišti Šeremetěvo a přístup k němu měli dva inženýři a technický ředitel MNT-Avia. Poslední let letadla byl rovněž odložen - z 22. na 23. srpna. Původně se plánovalo, že s ním poletí pouze tři lidé, uvedl list.

Americké zpravodajské služby zatím Prigožinovu smrt nepotvrdily, ale považují (https://t.me/stranaua/120038) jeho smrt v důsledku havárie za pravděpodobnou. Jeden z tazatelů NYT uvedl, že Jevgenij Prigožin byl skutečně na palubě. Západní představitelé se shodují, že Prigožin byl zabit na Putinův rozkaz.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

https://t.me/stranaua/120053

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.