Milo 26.08.2023 07:50 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Z osláv 80. výročia vítazstva pri Kursku 23.8.2023

Prezident Ruska Vladimir Putin: Dobrý večer, drahí priatelia.

Dnes oslavujeme 80. výročie víťazstva v bitke pri Kursku.

Úprimne blahoželám všetkým ľuďom v Rusku k tejto udalosti a, samozrejme, predovšetkým našim drahým veteránom a so zvláštnym citom aj ľuďom z oblastí Kursk, Belgorod, Oryol a Voronež. Boje hrdinského oblúku ohňa sa odohrávali na týchto krajinách, nekonečných poliach, porastoch, výšinách. Výbežok ohňa zostane navždy jedným z vrcholov veľkých činov nášho ľudu.

Tento úžasný pamätník bitky pri Kursku je odhalený na počesť tohto úspechu tu, v dedine Ponyri. Význam víťazstva v tejto prelomovej bitke nemožno preceňovať: zničilo a eliminovalo údernú silu nacistov, čo znamenalo obrat v druhej svetovej vojne. To bolo miesto, kde sa Hitler plánoval pomstiť za porážku v Stalingrade, veril, že jeho tankové divízie a jednotky Waffen-SS si vynútia prielom a potom sa valia na východ. Namiesto toho sa stretli s neochvejnou vytrvalosťou a odvahou našich vojakov a veliteľov, bitkami zocelených bojovníkov Červenej armády – a nacistický nápor zlyhal.

Nacisti boli zastavení a zahnaní späť k ich už bezprostrednému a nevyhnutnému kolapsu, pretože žiaden tiger, panter ani iná zver nedokázali zlomiť ducha sovietskych vojakov.

Bitka o Kursk trvala takmer dva mesiace. Jeho hlavnou udalosťou bola veľká tanková bitka pri Prokhorovke. Stovky tankov sa zbiehali na úzkom úseku frontu v protibitke. Krajina pod nimi doslova horela.

Nikdy nezabudneme na to, ako zúrivo rozdrvili nepriateľa tankové posádky, pechota, piloti, ženisti a strelci – všetci tí, ktorí bojovali o víťazstvo v bitke pri Kursku. Boli medzi nimi obyvatelia okolitých dedín, ženy a tínedžeri a dokázali aj to, čo sa zdalo nemožné. Takmer za mesiac postavili pod nepriateľskou paľbou 95 kilometrovú železnicu, čím skrátili dodacie lehoty bojovej techniky a munície na polovicu.

--

Sovieti však zvíťazili za veľkú cenu. Napriek početnej prevahe a prevahe zbraní, utrpeli oveľa viac strát. Definitívne údaje o stratách sa ťažko získavajú, ale odhaduje sa, že sovietskych obetí bolo až 800 000 oproti približne 200 000 nemeckých; niektorí historici sa domnievajú, že tieto čísla sú oveľa nižšie ako skutočné straty.

https://www.history.com/topics/world-war-ii/battle-of-kursk

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.