Zora 27.08.2023 22:17 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

22.8.23

‚Nejbritštější z francouzských letovisek‘ přejmenuje své letiště po Alžbětě II. Získalo souhlas jejího syna

Francouzské letovisko Le Touquet oznámilo, že od britského krále Karla III. získalo oficiální souhlas pro svůj záměr přejmenovat místní letiště po jeho matce, zesnulé královně Alžbětě II. Informovala o tom agentura AFP.

„Mezinárodní letiště Le Touquet-Paris-Plage projde historickou proměnou a ponese název Mezinárodní letiště Alžběty II. Le Touquet-Paris-Plage,“ uvedla radnice města v prohlášení.

„Je to pocta velké královně a jejímu strýci, který cítil náklonnost k Francii, a zároveň uznání pro ‚nejbritštější z francouzských letovisek‘,“ dodala s tím, že datum přejmenování ještě nebylo stanoveno.

Úřady požádaly o změnu názvu jen několik dní poté, co královna, která byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách, loni 8. září ve věku 96 let zemřela.

Le Touquet leží asi hodinu jízdy autem od přístavu Calais v severní Francii. Je oblíbeným přímořským letoviskem, kde má svůj dům například francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

Místní letiště bylo otevřeno ve 30. letech 20. století a rychle se stalo oblíbenou destinací dobře situovaných Britů. Radnice poznamenala, že královnin strýc Eduard VIII. sem často cestoval letadlem a rád zde jezdil na koni. Občas s sebou brával i svou neteř, pozdější královnu Alžbětu II.

--


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.