Zora 28.08.2023 15:05 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie


28.8.23

Skalný zosuv v Alpách prerušil dopravu medzi Francúzskom a Talianskom

V dôsledku zosuvu skál vo francúzskych Alpách pozastavili minimálne do štvrtka vlakovú dopravu medzi Francúzskom a Talianskom, oznámili v pondelok miestni predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K rozsiahlemu zosuvu skál, ktorý zasypal aj niekoľko ciest, došlo v nedeľu podvečer v údolí Maurienne v departemente Savojsko (Savoie). Balvany s celkovým objemom 700 kubických metrov zasiahli ochrannú bariéru pri ceste RD 106 vedúcej cez priesmyk Mont-Cenis do talianskeho údolia Susa.

V dôsledku zosuvu museli pozastaviť aj premávku všetkých medzištátnych vlakov na trati Chambéry-Turín, ako aj regionálnu železničnú dopravu v údolí Maurienne, uviedla francúzska železničná spoločnosť SNCF.

Okrem toho uzatvorili pre kamióny aj cestný tunel Fréjus spájajúci Francúzsko a Taliansko. Vodičom veľkých nákladných vozidiel úrady odporučili, aby namiesto neho využili neďaleký tunel Mont Blanc /severná cesta/ alebo diaľnicu A8 /južná cesta/.

Francúzsky minister dopravy Clément Beaune avizoval, že potrvá niekoľko dní, kým sa dopravná situácia v postihnutej oblasti vráti do normálu. "Po včerajšom masívnom zosuve pôdy v Maurienne sme zmobilizovali (príslušné) zložky, aby obnovili cestnú a vlakovú dopravu tak rýchlo, ako to len bude možné," uviedol Beaune na sociálnych sieťach.

-----

údolie Maurienne

https://fr.wikipedia.org/wiki/Maurienne

--

priesmyk Mont-Cenis

"niektorí autori sa domnievajú, že to bol priesmyk, ktorý používal Hannibal na prechod cez Alpy"

https://en.wikipedia.org/wiki/Mont_Cenis

https://fr.wikipedia.org/wiki/Col_du_Mont-Cenis

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.