Milo 29.08.2023 16:50 Zobraziť v diskusii

Re: Správy o cirkvách

Vatikán sa snaží utlmiť rozhorčenie nad pápežovými slovami chvály na ruskú imperiálnu minulosť

Vatikán (AP) - Vatikán sa v utorok snažil utlmiť rozruch, ktorý vypukol po tom, čo pápež František počas videokonferencie s ruskými katolíckymi mladými ľuďmi chválil ruskú imperialistickú minulosť, pričom trval na tom, že nikdy nemal v úmysle podporovať novodobú ruskú agresiu na Ukrajine.

František "určite nechcel vyzdvihovať imperialistickú logiku alebo vládne osobnosti, ktoré boli citované na označenie určitých historických referenčných období," uviedol o.i. hovorca Vatikánu Matteo Bruni vo vyhlásení.

Vatikán a pred ním aj veľvyslanectvo Svätej stolice na Ukrajine prehovorili po tom, čo sa ukrajinský gréckokatolícky vodca, Jeho Blaženosť Svjatoslav Ševčuk, trpko sťažoval na Františkove výroky. Vatikán komentáre nikdy nezverejnil, no zdieľali ich na sociálnych sieťach po Františkovej videokonferencii s katolíckym stretnutím mládeže v piatok v Petrohrade.

František predniesol pripravený text, v ktorom povzbudil mladých Rusov, aby boli „umelcami mieru“ a zasiali zmierenie „v tejto vojnovej zime“. Francis však vo svojich poznámkach povedal mladým Rusom, aby si vždy pamätali svoju minulosť.

„Nikdy nezabudnite na svoje dedičstvo. Ste dedičmi veľkého Ruska. Veľké Rusko svätých, kráľov, veľké Rusko Petra Veľkého, Kataríny II., to veľké imperiálne Rusko, kultivované s toľkou kultúrou a ľudskosťou,“ povedal František podľa videoklipu. „Nikdy nezabudnite na toto dedičstvo. Ste dedičmi veľkej Matky Rusi, pokračujte. A ďakujem. Ďakujem vám za váš spôsob bytia, za to, že ste Rusi."

Svjatoslav Ševčuk povedal, že odkaz na ruských imperiálnych vodcov „odkazuje na najhorší príklad ruského imperializmu a extrémneho nacionalizmu“.

"Obávame sa, že tieto slová niektorí chápu ako povzbudenie práve tohto nacionalizmu a imperializmu, ktorý je skutočnou príčinou vojny na Ukrajine," povedal. "Vojna, ktorá každý deň prináša nášmu ľudu smrť a skazu."

Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v utorok ocenil Františkovo „hlboké“ pochopenie ruskej histórie a povedal, že ruskí učitelia a školy sa snažia učiť mladých Rusov o ich dedičstve.

"A skutočnosť, že pápež, povedzme, znie v súlade s týmto úsilím, je veľmi, veľmi potešujúca," povedal Peskov.

--

Skrátené zo správy AP


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.