Zora 29.08.2023 16:57 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska


25.8.23

Ruské polovojenské skupiny budú musieť skladať prísahu vernosti štátu

Šéf Kremľa Vladimir Putin vo štvrtok podpísal dekrét, na základe ktorého budú musieť členovia ruských polovojenských skupín zložiť prísahu vernosti Ruskej federácii. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa toto rozhodnutie oficiálne vzťahuje na tzv. dobrovoľnícke útvary, čo je termín, ktorým sa v Rusku zvyčajne označujú žoldnierske skupiny.

Nový prezidentský dekrét má podľa oficiálneho zdôvodnenia "vytvárať duchovné a morálne základy pre obranu Ruskej federácie". Členovia polovojenských skupín budú musieť v súlade s prísahou okrem iného dodržiavať rozkazy svojich veliteľov a nadriadených a "svedomito si plniť svoje povinnosti", uvádza sa na webovej stránke Kremľa.

Dekrét sa podľa AFP vzťahuje aj na jednotky teritoriálnej obrany a ďalšie útvary, ktoré pomáhajú s plnením úloh pridelených ruským ozbrojeným silám.

Opatrenie podpísané ruským prezidentom prichádza dva dni po údajnej smrti vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý pred vyše dvomi mesiacmi podnikol so svojimi bojovníkmi ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. Prigožin sa údajne nachádzal v lietadle, ktoré sa v stredu zrútilo severozápadne od Moskvy; jeho smrť však ruské úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok povedal, že po právnej stránke žiadna Vagnerova skupina v Rusku neexistuje, keďže žoldnierske skupiny sú v Rusku oficiálne zakázané. Uviedol to v súvislosti s otázkami nad budúcnosťou vagnerovcov po predpokladanej smrti Prigožina.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.