Milo 30.08.2023 10:11 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Vojenský prevrat v Gabone

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uviedol, že  Brusel zatiaľ nedostal potvrdenie správ o vojenskom prevrate v  Gabone . Píše o tom agentúra Reuters .

Ak sa tieto informácie potvrdia, o tejto otázke sa bude podľa Borrella diskutovať na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí  v Tolede 31. augusta.

„Ak sa všetko potvrdí, ide o ďalší vojenský prevrat, ktorý zvyšuje nestabilitu v celom regióne,“ povedal Borrell.

Ráno 30. augusta vystúpila skupina vysokých dôstojníkov v Gabone na hlavnom televíznom kanáli krajiny Gabon 24 s vyhlásením o zrušení výsledkov prezidentských volieb a rozpustení vládnych inštitúcií. Dôstojníci uviedli, že preberajú moc do vlastných rúk a zastupujú ministerstvo obrany a ozbrojené sily krajiny. Na tomto pozadí sa objavili správy o prestrelke v hlavnom meste Libreville.

Armáda pripísala prevrat nedostatku dôvery vo všeobecných voľbách 26. augusta.

Oznámenie prišlo po tom, čo tamojšia ústredná volebná komisia oznámila znovuzvolenie úradujúceho gabonského prezidenta Aliho ben Bonga Ondimbu na tretie funkčné obdobie so 64 % hlasov. Rodina súčasného prezidenta Gabonu je v krajine pri moci už 56 rokov. Otec úradujúceho prezidenta El Hadj Omaar Bongo Ondimba bol hlavou štátu v rokoch 1967 až 2009.

Opozícia neuznala výsledky volieb a oznámila ich falšovanie. 27. augusta gabonské úrady v dôsledku nepokojov vypli internet a vysielanie množstva francúzskych internetových médií v krajine.

Predtým boli prezident Nigeru Mohammed Bazum a jeho manželka zadržaní vlastnými strážcami.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.