Milo 01.09.2023 14:54 Zobraziť v diskusii

Re: Zbrojárstvo - o výrobe a predaji zbraní

České ministerstvo obrany podpísalo od začiatku roka 2022 so zbrojárskymi firmami kontrakty za 43 miliárd korún, napísal premiér Petr Fiala v X (predtým Twitter)

Český premiér sa stretol s predstaviteľmi obranného priemyslu. Na stretnutí sa podľa neho hovorilo o posilnení úlohy obranného priemyslu v českej ekonomike.

Fiala poznamenal, že obranný priemysel je kľúčovou súčasťou českej ekonomiky a význam priemyslu v súčasnom prostredí rastie.

„Ministerstvo obrany uzatvorilo od začiatku roka 2022 s českými zbrojármi 758 kontraktov v celkovej hodnote 43 miliárd korún (asi 187 miliárd rubľov – red.),“ napísal Fiala.

V marci Asociácia obranného a bezpečnostného priemyslu informovala, že Česká republika zažíva boom v zbrojárskom priemysle kvôli konfliktu na Ukrajine a vysokému dopytu po zbraniach v Európskej únii.

Viaceré médiá citovali údaje prezidenta Petra Pavla, podľa ktorých Česká republika od 24. februára 2022 previezla na Ukrajinu 676 kusov ťažkej techniky a systémov protivzdušnej obrany, 4,2 milióna kusov munície, 380-tisíc delostreleckých granátov.

Fiala poznamenal, že viac ako 90 % českej zbrojnej produkcie ide na export. Na jeseň odcestuje Fiala do Afriky, aby zabezpečil nové zákazky pre český obranný priemysel. Jeho slová cituje česká tlačová agentúra ČTK.




Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.