Milo 01.09.2023 21:52 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Kaukazu

Vládna strana Gruzínska začne proces odvolania prezidentky.

Proces iniciovala strana Gruzínsky sen vládnuca v Gruzínsku. Obviňuje Salome Zurabišviliovú z porušenia ústavy v dôsledku zahraničných ciest nekoordinovaných s vládou.

Vládna strana Gruzínsky sen v Gruzínsku iniciuje obžalobu hlavy štátu  Salome Zurabišviliovej , uviedol predseda strany Irakli Kobakhidze. "Na zasadnutí politickej rady strany sme sa rozhodli začať odvolávacie konanie proti prezidentke Salome Zurabišviliovej, ktorá porušila ústavu krajiny tým, že nekoordinovala návštevy v Európe s vládou," uviedol na tlačovej konferencii v piatok 1. septembra.

Georgian Dream tvrdí, že Zurabišvili porušil základný zákon tým, že išla na cestu do zahraničia bez súhlasu vlády. Podľa 52. článku ústavy Gruzínska prezident vykonáva zastupiteľské právomoci v zahraničných vzťahoch, rokuje s cudzími štátmi a medzinárodnými organizáciami so súhlasom kabinetu.

Salome Zurabishvili pricestovala do Nemecka 31. augusta na rokovanie s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom . Organizuje sériu stretnutí s európskymi lídrami na podporu udelenia štatútu kandidátskej krajiny Gruzínsku do EÚ. Vláda v Tbilisi túto cestu neschválila.

30. augusta zverejnila administratíva Zurabišviliovej plán jej cesty po Európe a stretnutí s európskymi lídrami. Ako sa uvádza v prezidentskej administratíve, stretnutia sú spojené so štatútom Gruzínska ako kandidáta na vstup do Európskej únie. V reakcii na to gruzínska vláda oznámila, že odmieta povoliť prezidenttke krajiny cestu do Európy. Minister Gruzínskeho sna Mamuka Mdinaradze poznamenal, že je to vláda, ktorá určuje zahraničnú politiku Gruzínska.

Už predtým prezidentka Gruzínska videla nebezpečenstvo v Rusoch, ktorí navštevujú krajinu.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.