Zora 02.09.2023 11:00 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

1.9.23

Irán viní Izrael zo sabotovania dodávok súčiastok pre raketový program

Irán obvinil vo štvrtok Izrael zo snahy sabotovať jeho program balistických rakiet dodávaním chybných súčiastok zo zahraničia, ktoré by mohli explodovať a poškodiť strely skôr, ako ich použijú. Informovala o tom agentúra AP, od ktorej TASR správu prevzala.

Úrad izraelského premiéra sa k tvrdeniu odmietol vyjadriť. Podľa správy odvysielanej v iránskej štátnej televízii by takéto súčiastky mohli byť využité aj v rozsiahlom arzenáli iránskych dronov, ktoré používa Rusko vo svojej vojne na Ukrajine.

Správa označila údajnú izraelskú operáciu za "jeden z najväčších pokusov o sabotáž", aký kedy v krajine zaznamenali. Z dodávania defektných súčiastok obvinila agentov izraelskej tajnej služby Mosad s tým, že ide o lacné "konektory".

Štátna televízia v reportáži ukázala zábery týchto konektorov, nespresnila však, kedy problém odhalili a ani to, či už boli nainštalované na niektorú balistickú strelu.


--

Po azerbajdžanskom ostreľovaní v Arménsku zomreli dvaja vojaci

Arménsko v piatok oznámilo, že dvaja jeho vojaci zahynuli a jeden utrpel zranenia po ostreľovaní ich pozícií Azerbajdžanom v pohraničnej oblasti.

"V dôsledku paľby azerbajdžanskej armády v smere na arménske pozície v oblasti (mesta) Sotk sú na arménskej strane dvaja mŕtvi a jeden zranený," uviedlo arménske ministerstvo obrany.

Napätie medzi oboma krajinami sa v posledných mesiacoch prudko zvýšilo a obe strany sa obviňujú z porušovania dohôd a cezhraničnej streľby. Piatkový incident komplikuje obnovenie mierového procesu medzi dvoma postsovietskymi republikami, ktoré desaťročia bojujú o Náhorný Karabach.

Jerevan a Baku viedli v posledných rokoch dve vojny o kontrolu nad regiónom, ktorý je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale väčšinové obyvateľstvo tvoria etnickí Arméni.

Obom stranám sa nepodarilo dosiahnuť trvalé mierové urovnanie napriek sprostredkovateľskému úsiliu Európskej únie, Spojených štátov a Ruska.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.