Zora 02.09.2023 11:21 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

2.9.23

Vo veku 94 rokov zomrel podnikateľ Mohamed Al-Fayed

Vo veku 94 rokov zomrel v stredu Mohamed Al-Fayed, egyptský podnikateľ a bývalý majiteľ obchodného domu Harrods v Londýne. TASR o tom informuje na základe piatkových správ agentúry AFP a stanice BBC.

"Pani Mohamed Al-Fayedová, jej deti a vnúčatá by chceli potvrdiť, že jej milovaný manžel, ich otec a starý otec Mohamed zomrel pokojnou smrťou vo vysokom veku v stredu 30. augusta 2023," uviedla podnikateľova rodina vo vyhlásení, ktoré zverejnil futbalový klub FC Fulham. Al-Fayed tento klub v minulosti vlastnil.

Mohamed Al-Fayed sa narodil v roku 1929 v Egypte a na Blízkom Východe vybudoval obchodné impérium predtým, než sa 70. rokoch minulého storočia presťahoval do Spojeného kráľovstva, píše BBC. Harrods prevzal v roku 1985 a v roku 2010 ho predal. Vlastnil aj hotel Ritz v Paríži.

Al-Fayedov syn Dodi Fayed zahynul v auguste 1997 pri automobilovej nehode v Paríži spolu s britskou princeznou Dianou. Miliardára smrť jeho syna zasiahla a po zvyšok života smútil nad jeho stratou, píše agentúra AP.

-----

31.8.23

Nový minister obrany

"Päťdesiattriročný Wallace už v júli avizoval, že v rámci nadchádzajúcej rekonštrukcie vlády odíde zo svojej funkcie, keďže jeho volebný obvod v severnom Anglicku nedávno zanikol."


Novým britským ministrom obrany sa stal doterajší minister pre energetickú bezpečnosť Grant Shapps. Vymenovanie 54-ročného Shappsa oznámil premiér Rishi Sunak po tom, čo vo štvrtok ráno z postu ministra obrany odstúpil Ben Wallace.

/.../

Grant Shapps je považovaný za jedného z najbližších spojencov premiéra Sunaka, vlani podporoval aj jeho kandidatúru na lídra Konzervatívnej strany. Vo vláde pôsobí od roku 2019, mal na starosti viacero portfólií, vlani bol krátko aj ministrom vnútra. Podľa agentúry AP má dobré komunikačné schopnosti, čo by premiér mohol využiť aj v predvolebnom boji.

Na sociálnej sieti X krátko po svojom vymenovaní prisľúbil, že bude podporovať Ukrajinu "v boji proti Putinovej barbarskej invázii".


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.