Zora 02.09.2023 15:25 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Švajčiarska


30.8.23

Zosuv pôdy vo Švajčiarsku zasypal domy, evakuovaných bude asi 100 ľudí

Približne 100 ľudí bude musieť z bezpečnostných dôvodov opustiť svoje domovy v kantóne Glarus na východe Švajčiarska, kde došlo v utorok večer k zosuvu pôdy. Rozbahnená pôda, ktorej zosuv vyvolali niekoľkodňové dažde, zasypala či zničila v tamojšej obci Schwanden viacero domov. Nijaké zranenia však nespôsobila.

Veľké množstvo skál a kamenia sa v blízkej oblasti zosunulo už pred týždňom a odvtedy bol do nej zakázaný vstup. Zosuv si vtedy vyžiadal evakuáciu piatich domov a dvoch podnikov. Utorňajším zosuvom sa zóna ohrozenia ešte rozšírila, uviedol hovorca miestnej polície pre švajčiarske médiá. Evakuovaná oblasť sa tak podľa jeho slov zrejme rozšíri o ďalších 100 ľudí.

Vo Švajčiarsku spadlo v ostatných dňoch rekordné množstvo zrážok, pričom oblasť, v ktorej došlo k zosuvu, bola dažďovu vodou úplne zmáčaná.

Schwanden je najväčšia dedina vo vnútrozemí Glarus, leží na sútoku riek Linth a Sernf a nachádza sa presne na 47. stupni zemepisnej šírky. https://de.wikipedia.org/wiki/Schwanden_GL

----

V júni som informovala o inom zosuve: https://ksbforum.info/discussion/comment/21864/#Comment_21864

Evakuovaní obyvatelia sa v júli vrátili domov. https://www.teraz.sk/zahranicie/obyvatelia-svajciarskej-dediny-sa-po-z/726007-clanok.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.