Peter MMXX 03.09.2023 09:55 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

Victoria Nulandová, šokovaná prevratom v Nigeri, vyzerala počas turné po Afrike „zúfalo“.

The Grayzone,ANYA PARAMPIL·29. AUGUSTA 2023

Skúsený juhoafrický úradník popísal schôdzku s nepripravenou a „zúfalou“ úradujúcou námestníčkou ministra zahraničia Victoriou Nulandovou, ktorá prosila o miestnu pomoc pri odvrátení populárneho prevratu v Nigeri. Nedávna konferencia BRICS môže Nulandovú ešte viac znepokojiť.

Keď úradujúca námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová 29. júla cestovala do Južnej Afriky, predčila ju jej povesť priameho nástroja hegemónnych záujmov Washingtonu.

Podľa skúseného juhoafrického predstaviteľa, ktorý sa zúčastnil stretnutí s vysokou americkou diplomatkou v Pretórii, však Nulandová a jej tím preukázateľne neboli pripravení popasovať sa s nedávnym vývojom na africkom kontinente – najmä s vojenským prevratom, ktorý odstránil prozápadnú vládu Nigeru len niekoľko hodín pred spustením jej viaczastávkového turné po regióne.

"Za viac ako 20 rokov práce s Američanmi som ich nikdy nevidel takých zúfalých," povedal predstaviteľ pre The Grayzone pod podmienkou anonymity.

Pretória si bola dobre vedomá jastrabej povesti Nulandovej, ale keď prišla do Pretórie, úradník ju opísal ako „úplne zaskočenú“ vetrom zmien, ktoré zachvátili región. Júlový puč, pri ktorom sa v Nigeri dostala k moci populárna vojenská junta, nasledoval po vojenských prevratoch v Mali a Burkine Faso, ktoré boli podobne inšpirované masovými antikoloniálnymi náladami.

Hoci Washington doteraz odmietal charakterizovať vývoj v nigérijskom hlavnom meste Niamey ako prevrat, juhoafrický zdroj potvrdil, že Nulandová požiadala Juhoafrickú republiku o pomoc pri reakcii na regionálne konflikty, a to aj v Nigeri, kde zdôraznila, že Washington má nielen značné finančné investície, ale udržuje aj 1 000 vlastných vojakov. Pre Nulandovú bolo zistenie, že vyjednávala z pozície slabosti, pravdepodobne hrubým prebudením.

Celý článok na:

zapredanec/ka

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.