Zora 03.09.2023 20:51 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

23.8.23

Maďarsko prepustilo viac než 1400 uväznených prevádzačov

Maďarsko prepustilo z väzenia viac než 1400 osôb usvedčených z prevádzačstva. Oznámili to v stredu maďarské úrady. Európska Komisia už voči postupu Budapešti začala právne konanie.

"Prepustili sme 1468 zadržiavaných cudzej štátnej príslušnosti, ktorí boli usvedčení z pašovania ľudí," uviedlo Celoštátne veliteľstvo ústavu na výkon trestu odňatia slobody (BvOP) v e-maile pre AFP.

"Maďarsko muselo prijať toto rozhodnutie o prevádzačoch, pretože Brusel neprispieva k výdavkom na ochranu hraníc," uviedol štátny tajomník ministerstva vnútra Bence Rétvári. Dodal, že Brusel Maďarsko trestá, keď sú väznice tejto krajiny preplnené.

Vláda premiéra Viktora Orbána v apríli rozhodla, že uväznených prevádzačov prepustí, a dala im tri dni, aby opustili krajinu. Maďarsko vtedy uviedlo, že v jeho preplnených väzniciach je 2600 ľudí zo 73 rôznych krajín, čo predstavuje 13 percent väzenskej populácie a zaťažuje to daňových poplatníkov.

Orbán zastáva rázny antiimigračný postoj a obviňuje Brusel s presadzovania zákonov, ktoré migráciu podporujú, píše AFP.

EK minulý mesiac poslala Budapešti prvý list s príslušnou výzvou. Komisia sa domnieva, že Maďarsko porušilo viaceré smernice EÚ. Skrátené sankcie pre osoby odsúdené za trestný čin prevádzačstva nie sú podľa eurokomisie účinné ani odstrašujúce a nezohľadňujú okolnosti predmetných prípadov.

EK tiež tvrdí, že nebol zriadený systém na odsledovanie toho, či si títo pašeráci odpykajú zvyšok svojho trestu vo svojich domácich krajinách. Maďarsko dostalo dva mesiace na poskytnutie vysvetlenia, ako mieni riešiť obavy Bruselu. V opačnom prípade môže EK podniknúť ďalšie kroky.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.