Zora 03.09.2023 22:34 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

3.9.23

Prezident Zelenskyj odvolal ministra obrany Reznikova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ministra obrany Olexija Reznikova.

Namiesto Reznikova bude ministerstvo obrany viesť Rustem Umerov, vyhlásil Zelenskyj vo svojom príhovore strímovanom v nedeľu na sociálnych sieťach.

"Olexij Reznikov prešiel viac ako 550 dňami totálnej vojny. Som presvedčený, že ministerstvo potrebuje nové prístupy a iné formy interakcie s armádou a spoločnosťou ako celkom. Teraz by mal ministerstvu šéfovať Rustem Umerov. Očakávam, že parlament túto kandidatúru podporí," povedal Zelenskyj s tým, že Umerovovu nomináciu predloží Najvyššej rade hneď na budúci týždeň.

Umerov je ukrajinský politik a podnikateľ, investor a filantrop krymskotatárskeho pôvodu. V poslednom období šéfoval Fondu štátneho majetku (SPFU). Na tento post prišiel v septembri roku 2022 z parlamentu, kde bol poslancom frakcie Hlas.

Informácia, že na Ukrajine dôjde k výmene ministra obrany, sa objavila 31. augusta. Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Jaroslava Železňaka by sa Reznikov mal stať veľvyslancom v Spojenom kráľovstve.

Podľa dostupných informácií sú príčinou výmeny na poste ministra obrany opakujúce sa škandály v tomto rezorte vrátane korupčných. Prezidentská kancelária preto na miesto ministra hľadala človeka s dobrou povesťou, medzinárodnými konexiami a dobrými manažérskymi schopnosťami, uviedli nemenované zdroje v ukrajinskom parlamente.

Zdroje dodali, že Umerov má veľmi dobré kontakty v arabských štátoch - v marci tohto roku sprevádzal prvú dámu Olenu Zelenskú na návšteve Spojených arabských emirátov (OAJ) a v máji bol členom delegácie ukrajinského prezidenta na návšteve v Saudskej Arábii.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.