Zora 05.09.2023 09:56 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

3.9.23

Nezávislé vyšetřování podle JAR nenašlo důkazy o dodávkách zbraní do Ruska

Nezávislé vyšetřování nenašlo žádné důkazy o tom, že by ruská loď koncem loňského roku vyzvedla v Jihoafrické republice zbraně určené pro Rusko. V neděli to podle agentury Reuters uvedl prezident JAR Cyril Ramaphosa.

Velvyslanec Spojených států v JAR Reuben Brigety v květnu novinářům řekl, že ruská nákladní loď Lady R měla loni v prosinci naložit zbraně, když kotvila na námořní základně poblíž Kapského Města.

Tvrzení vyvolalo diplomatickou roztržku a otázky ohledně postoje JAR, která deklarovala neutrální stanovisko k ruské invazi na Ukrajinu a odmítla výzvy Západu, aby odsoudila kroky Moskvy.

„Vyšetřovací komise zjistila, že neexistuje žádný důkaz, který by podporoval tvrzení, že loď převážela zbraně z Jihoafrické republiky určené pro Rusko,“ řekl Ramaphosa. „Nebylo vydáno žádné povolení k vývozu zbraní a žádné zbraně nebyly vyvezeny,“ dodal.

Ramaphosa uvedl, že loď zakotvila na základně, protože přivezla vybavení, které pro národní obranné síly v roce 2018 objednala společnost Armscor, která se zabývá nákupem zbraní.

Podrobnosti o vyloženém vybavení neposkytl, protože by to podle něj mohlo ohrozit důležité vojenské operace a životy jihoafrických vojáků.

„Žádná z osob, které tato obvinění vznesly, nemohla předložit žádné důkazy na podporu tvrzení, která byla vznesena proti naší zemi,“ dodal Ramaphosa.

Když byla obvinění vznesena, představitelé JAR je rychle odmítli. Ramaphosa zahájil nezávislé vyšetřování vedené soudcem v penzi.

------

4.9.23

Kenský prezident William Ruto otvoril Africký klimatický summit

Kenský prezident William Ruto (vľavo) a zástupca viceprezidenta Rigathi Gachagua prichádzajú na summit o africkej klíme v Nairobi v Keni v pondelok 4. septembra 2023 Foto: TASR/AP

--

Kenský prezident William Ruto v pondelok v Nairobi otvoril Africký klimatický summit. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ústrednou témou je jedinečná príležitosť, ktorú konanie v oblasti klímy predstavuje pre Afriku," povedal. Zaistenie prosperity pre rastúcu populáciu je podľa jeho slov reálna a vedecky potvrdená možnosť. "Zelený rast musíme vnímať nie len ako nevyhnutnú klimatickú požiadavku, ale aj ako prúd hospodárskych príležitostí v hodnote mnohých miliárd dolárov, ktoré sú Afrika a svet pripravené využiť," povedal.

Afrika má podľa jeho slov potenciál byť energeticky úplne sebestačná prostredníctvom obnoviteľných zdrojov energie a Keňa samotná má za cieľ vyrábať do roku 2030 všetku energiu z takýchto zdrojov. Medzinárodné spoločenstvo však musí pomôcť uvoľniť pre kontinent financie a zmierniť dlhové zaťaženie v mnohých afrických krajinách.

Predstavitelia vlád 54 krajín Afriky majú na trojdňovom summite (4. - 6. septembra) rokovať o spôsoboch, ako znížiť emisie skleníkových plynov a zároveň sa prispôsobiť narastajúcim dôsledkom klimatickej krízy. Na summit sa podľa úradov registrovalo 30.000 účastníkov a v Nairobi boli posilnené bezpečnostné opatrenia. V okolí konania sa očakávajú protesty organizácií, ktoré kritizujú program summitu a jeho zameranie sa na záujmy bohatých krajín.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.