Milo 05.09.2023 19:32 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Slovenska

Herzog si na Slovensku všíma „hlboké židovské korene“, ako aj ťažkú ​​históriu

4. septembra 2023, 16:22 

Prezidenta Isaaca Herzoga prijali v prezidentskom paláci v Bratislave, hlavnom meste Slovenska, na oficiálnej štátnej návšteve. Na stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou diskutuje o bilaterálnych vzťahoch a rozširovaní spolupráce.

„Židovský národ má hlboké korene v tejto krásnej krajine,“ povedal, pričom poukázal na „prosperitu a kultúrny rast“, ale aj na „najstrašnejšie hrôzy“ počas holokaustu.

Čaputovej ďakuje za „hlbokú oddanosť tejto téme a spôsob, akým sa Slovensko vyrovnáva so svojou ťažkou minulosťou“.


--


Izraelský prezident na tlačovej konferencii poďakoval Slovensku za jeho odhodlanie zachovať pamiatku na holokaust a bojovať proti antisemitizmu.

„Ďakujem vám, pani prezidentka, za vašu hlbokú oddanosť téme šoa a za spôsob, akým sa Slovensko snaží vyrovnať s ťažkou minulosťou počas druhej svetovej vojny a holokaustu, pričom čestne a otvorene priznáva svoje činy počas tých strašných dní."

"Oceňujem dôležité a spoločné úsilie Slovenska o odstránenie antisemitizmu a popierania holokaustu, ktoré dvíhajú svoje škaredé hlavy a ohrozujú hodnoty morálky, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti na Slovensku a v celej Európe," povedal Herzog. 

Hlava štátu tiež poďakovala Slovensku za podporu Izraelu „v temnote terorizmu“ a vyzvala Európu, aby tento postoj napodobnila. 

"Hranica medzi živlami temnoty, nenávisti a terorizmu a silami svetla, pokroku, mieru a priateľstva je dnes jasnejšia ako kedykoľvek predtým. Vítam, že Slovensko podporuje Izrael v týchto životne dôležitých otázkach, ako aj váš rozhodný a pevný postoj na správnej strane." tejto kritickej politickej rovnice. Vyzývam ďalšie krajiny v celej Európe, aby nasledovali vaše kroky,“ povedal.

Prezidentka SR Čaputová privítala prezidenta a jeho delegáciu:

"Som rada, že vás môžem privítať najmä v tomto výnimočnom roku, keď naše dva štáty oslavovali výročie svojho vzniku: 75 rokov pre Izrael a 30 rokov pre Slovensko. Teší ma, že naše vzťahy sú také živé, “ poznamenala Čaputová.

https://www.i24news.tv/en/news/israel/diplomacy/1693841730-israeli-president-isaac-herzog-begins-state-visit-to-slovakia

--

Prezident sa následne stretne s predstaviteľmi židovskej komunity na Slovensku a navštívi hrob známeho rabína Mosesa Schreibera (1762–1839), známeho ako Chatam Sofer, jedného z najväčších duchovných vodcov európskeho židovstva.

Po návšteve Slovenska bude Herzog pokračovať v štátnej návšteve Viedne, hlavného mesta Rakúska, kde ho ako hosťa prijme prezident Rakúska Alexander Van der Bellen. Prezidenta Herzoga na začiatku návštevy privítajú s čestnou strážou v paláci Hofburg.

Neskôr prezident absolvuje pracovné stretnutie s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom a stretne sa s ďalšími vysokými predstaviteľmi a hlavami židovskej komunity.

Na záver svojej návštevy sa prezident Herzog zúčastní na slávnostnom odhalení v dome zakladateľa moderného politického sionizmu Theodora (Binyamina Ze'eva) Herzla (1860-1904) za účasti primátora Viedne Michaela. Ludwig; rakúska spolková ministerka pre EÚ a ústavu na Spolkovej kancelárke Rakúska Karoline Edtstadler a za účasti vedenia Svetovej sionistickej organizácie.

https://www.israelnationalnews.com/news/376309

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.