Zora 07.09.2023 15:32 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA


7.9.23

Lezeckú oblasť v Yosemitoch uzavreli pre prasklinu v žulovom útese

Na snímke trhlina na západnej strane útvaru Royal Arches /= kráľovské oblúky/ v Yosemitskom národnom parku 6. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Obľúbenú oblasť skalného lezenia v Yosemitskom národnom parku v USA uzavreli pre prasklinu, ktorá sa vytvorila v masívnom žulovom útese.

Podľa webovej stránky parku horolezci nedávno nahlásili novú trhlinu na západnej strane útvaru Royal Arches v blízkosti lezeckej cesty Super Slide.

"Následné vyšetrovanie ukázalo, že táto trhlina čiastočne oddelila veľký skalný pilier a že dochádza k aktívnemu praskaniu," uvádza sa na webovej stránke parku.

Oblasť vrátane niekoľkých horolezeckých trás bola uzavretá 30. augusta. Neprístupný je aj krátky úsek trasy Yosemite Valley Loop Trail, pre ktorý bola vytvorená obchádzka.

Podľa Správy národných parkov (NPS) sa v Yosemitoch každoročne vyskytuje množstvo pádov skál spôsobených prírodnými procesmi.

Oblúky na stene útesu, ktoré dali názov útvaru Royal Arches, sú spôsobené zvetrávaním nazývaným exfoliácia, pri ktorej odpadávajú žulové pláty. Týmto procesom vznikli aj ďalšie známe yosemitské útvary ako napríklad Half Dome.

Yosemitský národný park v štáte Kalifornia zriadili 1. októbra 1890. Yosemity boli v roku 1984 vyhlásené za lokalitu Svetového dedičstva UNESCO a sú medzinárodne uznávané pre skalné útesy, vodopády, čisté potoky, lesy obrovských sekvojí, jazerá, lúky, ľadovce a biologickú rozmanitosť.

--


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.