Kaktus 08.09.2023 07:48 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Afriky

V Taliansku bol vytiahnutý zo skrine ďalší fancúzsky kostlivec...

https://sputnikglobe.com/20230902/ex-italian-pm-france-likely-downed-passenger-plane-trying-to-kill-libyas-gaddafi-1113080409.html

Bývalý taliansky premiér: Pravdepodobne Francúzsko zostrelilo osobné lietadlo pri pokuse o zabitie líbyjského prezidenta KaddáfíhoRÍM (Sputnik) - Bývalý taliansky premiér Giuliano Amato tvrdí, že Francúzsko a jeho spojenci z USA sú pravdepodobne zodpovední za záhadnú haváriu osobného lietadla pri Sicílii v júni 1980 a že incident bol výsledkom sprisahania s cieľom zavraždiť zosnulého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.

"Najdôveryhodnejšia verzia hovorí o zodpovednosti francúzskeho letectva za spoluúčasti Američanov a tých, ktorí sa 27. júna večer zúčastnili na leteckej vojne nad naším nebom," povedal Amato v sobotňajšom rozhovore pre talianske noviny la Repubblica, keď spomínal na haváriu lietadla spoločnosti Itavia, let 870, z 27. júna 1980, pri ktorej zahynulo všetkých 81 cestujúcich a členov posádky na palube.


"Bol spustený plán na zasiahnutie lietadla, v ktorom letel Kaddáfí," povedal Amato s odkazom na správy o súboji medzi francúzskymi a líbyjskými stíhačkami, ktorý sa odohral v oblasti v deň pádu talianskeho dopravného lietadla, a na fámy, že Kaddáfí bol na palube jedného zo stíhačiek MiG líbyjského letectva.

Plán spočíval v "simulácii cvičení NATO s mnohými lietadlami", počas ktorých mala byť na lietadlo s Kaddáfím vystrelená raketa - vydávaná za nehodu, uviedol Amato. Kaddáfí však dostal varovanie od vtedajšieho talianskeho premiéra Bettina Craxiho, Amatovho bývalého rivala, a do lietadla nikdy nenastúpil, pričom francúzska raketa údajne určená pre neho nakoniec zasiahla lietadlo Itavia.

Osobné lietadlo Itavia McDonnell Douglas DC-9 sa zrútilo do Tyrhénskeho mora pri západotalianskom pobreží medzi ostrovmi Ponza a Ustica na trase z Bologne do Palerma.

Odvolací súd v Palerme v roku 2015 rozhodol, že haváriu spôsobila raketa, ktorá zasiahla lietadlo DC-9, a že raketu vystrelilo iné lietadlo, ktoré križovalo trasu osobného lietadla. Súd vylúčil predtým tvrdené verzie o bombe nastraženej na palube civilného lietadla.

Amato v sobotňajšom rozhovore povedal, že Elyzejské paláca by mala priznať svoju zodpovednosť, aby mohla "zmyť hanbu, ktorá ťaží Paríž".


"Po štyridsiatich rokoch sa nevinným obetiam [havárie] nedostalo spravodlivosti. Prečo naďalej skrývať pravdu? Nastal čas objasniť toto strašné štátne tajomstvo. Mohol by to urobiť [francúzsky prezident Emmanuel] Macron. A mohlo by to urobiť aj NATO," povedal.

Francúzsko a jeho spojenci z USA dlhodobo popierajú akúkoľvek účasť na havárii letu Itavia 870.


Talianska premiérka Giorgia Meloniová v komentári k Amatovým obvineniam vyzvala politika, aby zverejnil všetky materiály, ktoré by mohli súvisieť s týmto incidentom.

"Vzhľadom na to, že materiály týkajúce sa tragédie lietadla DC-9 nie sú utajované a že justičné orgány a parlamentné komisie vykonali za desaťročia množstvo práce, žiadam Amata, aby pochopil, či okrem svojich záverov disponuje aj ďalšími prvkami, ktoré mu umožňujú preskúmať rozhodnutia justičných orgánov a parlamentu a prípadne ich sprístupniť, aby vláda mohla prijať všetky možné a dôsledné opatrenia," citovala Meloniovú vo vyhlásení, ktoré zverejnil jej úrad.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.