Zora 08.09.2023 08:53 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie


7.9.23

Při střetu s policií zemřel u Paříže 16letý motocyklista. Rostou obavy z dalších pouličních násilností

Šestnáctiletý mladík se smrtelně zranil při střetu s policejním autem na jihozápadním předměstí Paříže Élancourt. Úřady do oblasti vyslaly policejní posily kvůli obavám z nepokojů, které propukly už koncem června, když policista v nedalekém Nanterre při dopravní kontrole zastřelil 17letého řidiče z přistěhovalecké komunity.

Podle listu Le Parisien došlo ke kolizi v Élancourtu ve chvíli, kdy motocyklista z dosud neznámého důvodu ujížděl před policejní hlídkou. Podle médií to mohlo být proto, že neměl helmu. Na křižovatce se přitom střetl s jiným autem strážců pořádku, kteří se vraceli z jiné, nesouvisející akce.

Zdravotníci záchranné služby se na místě snažili těžce zraněného mladíka jménem Sefa S. oživovat. V kritickém stavu jej odvezli do nemocnice, kde později zemřel.

Ještě během noci na čtvrtek vyslaly úřady do Élancourtu s 25 tisíci obyvateli jednotku četníků, aby čelila případným nepokojům. Pár minut po nehodě se totiž na místě shromáždilo mnoho rozhořčených obyvatel.

V sousední obci Trappes během noci na čtvrtek úřady hlásily požáry dvou policejních aut a útoky na policisty pyrotechnikou. V očekávání další eskalace napětí požádal regionální prefekt o vyslání jednotek národní policie specializovaných na potírání pouličního násilí.

Dvojí vyšetřování

Státní zastupitelství ve Versailles mezitím zahájilo dvojí souběžné vyšetřování. První kvůli neuposlechnutí pokynu policie a druhé pro podezření z neúmyslného zabití. Ve druhém případě je šetření vedeno proti policistovi, který řídil auto, s nímž se motocyklista srazil.

Řidiči obou policejních aut byli ještě ve středu večer předběžně zadrženi a podrobeni výslechu, který vedli příslušníci generální inspekce. Ve čtvrtek ráno byli oba propuštěni na svobodu.

--

Obeť Sefa S. nemala na sebe prilbu, čo viedlo k tomu, že bol nahlásený počas jazdy medzi Maurepasom a Élancourtom neďaleko okresu Nouveaux-Horizons.

Keď prišli hasiči a Samu bol v zástave dýchania.

právnik rodiny obete - Me Yassine Bouzrou

K skutočnostiam došlo o 18:20 na avenue de la Villedieu, oproti kolégiu Alexandra Dumasa, v Élancourt v Yvelines.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.