Milo 09.09.2023 08:05 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

Igorovi Kolomojskému, ktorý prakticky "vyrobil" Zelenského, bola dočasne zmrazená časť aktív a bol zatknutý.

--

Ukrajinský oligarcha a stúpenec Zelenského Ihor Kolomojskij zatknutý pri vyšetrovaní podvodu

Jeden z najmocnejších ukrajinských oligarchov bol zatknutý pri vyšetrovaní podvodu, informujú štátne médiá v krajine.

Kyjevský súd v sobotu nariadil Ihorovi Kolomojskému, kľúčovému podporovateľovi prezidentskej kampane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v roku 2019, 60 dní vo vyšetrovacej väzbe, kým úrady vyšetrujú obvinenia z podvodu, informovala agentúra Ukrinform.

Kolomojského médiá a bankové obchody z neho urobili jedného z najbohatších mužov na Ukrajine.

Americké ministerstvo zahraničia ho však už skôr obvinilo z využívania svojho „politického vplyvu a moci na osobný prospech“.

Ministerstvo zahraničných vecí uvalilo na Kolomojského sankcie v marci 2021 za jeho údajnú účasť na „korupčných činoch, ktoré podkopali právny štát a dôveru ukrajinskej verejnosti v demokratické inštitúcie a verejné procesy ich vlády“.

--

Vyšetrovanému oligarchovi Kolomojskému zmrazili 80 miliónov dolárov

Kyjev 9. septembra (TASR) – Ukrajinské protikorupčné úrady zmrazili vyše tri miliardy hrivien (viac než 80 miliónov dolárov) patriacich oligarchovi Ihorovi Kolomojskému, ktorý je vo väzbe v rámci vyšetrovania podozrení zo sprenevery. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správy ukrajinských médií.

Majetok bol jednému z najbohatších Ukrajincov zmrazený na 48 hodín. Okrem uvedenej výšky vkladov sa opatrenie vzťahuje aj na takmer 1000 nehnuteľností a vyše 1600 vozidiel a plavidiel.

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) v utorok obvinil oligarchu Kolomojského zo sprenevery 9,2 miliardy ukrajinských hrivien (takmer 250 miliónov dolárov) z banky PrivatBank, ktorú sám spoluzakladal.

Obvinenie prišlo iba niekoľko dní po tom, ako bol oligarcha minulý týždeň vzatý do väzby pre obvinenia z podvodu a legalizácie majetku získaného trestnou činnosťou. V prípade je podozrivých ešte ďalších päť osôb.

Kolomojského právnici zatiaľ správu o zmrazení majetku nekomentovali, rovnako ako sa nevyjadrujú k celej kauze okolo sprenevery. Samotný oligarcha v minulosti akúkoľvek vinu popieral.

Správu o zmrazení majetku bývalého vlastníka najväčšej ukrajinskej banky, ktorú v roku 2016 zoštátnili, zverejnil aj NABU, ale Kolomojského v nej priamo nemenoval.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno navrhol, aby sa korupcia v čase vojny považovala za vlastizradu. V ostatnom období zbavil funkcie viacerých úradníkov obvinených z úplatkárstva. Boj proti korupcii má kľúčový význam pre snahy Ukrajiny o vstup do EÚ aj pre obraz krajiny v zahraničí.

Kolomojskyj, ktorý získal obrovské majetky po rozpade Sovietskeho zväzu, v minulosti patril k podporovateľom Zelenského a krátko zastával aj úrad gubernátora Dnepropetrovskej oblasti.

--

Už pred rokom sa objavili správy, ktoré naznačili "drobné rozpory" v rámci preformátovania Ukrajiny:

--

Zelenskyj údajne zbavuje občianstva troch židovských oligarchov

Zdá sa, že trom mocným a prominentným Židom na Ukrajine odobrali občianstvo, pretože ich dlho vriaci konflikt s prezidentom Volodymyrom Zelenským dosiahol uprostred vojny s Ruskom bod varu. Minulý týždeň Zelenskyj údajne buď zrušil, alebo podnikol kroky na odobratie ukrajinského občianstva dvom najznámejším oligarchom v krajine Igorovi Kolomojskému a Hennadijovi Korbanovi, ako aj Vadimovi Rabinovičovi, bývalému magnátovi, z ktorého sa stal opozičný zákonodarca .

Títo traja muži patria medzi najbohatších Židov na Ukrajine a oficiálnym dôvodom tohto kroku sa zdá byť to, že majú cudzie občianstvo – vrátane Izraela. Dvojité občianstvo je na Ukrajine technicky nezákonné, ale v praxi je široko tolerované .

Koluje však tiež niekoľko alternatívnych teórií, vrátane toho, že Zelenskyj očisťuje oligarchov s pestrou minulosťou v snahe dokázať Spojeným štátom a ďalším západným krajinám, že Ukrajina netoleruje korupciu.

Jasné je, že traja z najvplyvnejších Židov na Ukrajine, vrátane dvoch, ktorí sa podieľali na financovaní projektov židovskej infraštruktúry, najmä v bašte Chabad-Lubavitch v Dnipro, už zrejme nie sú vítaní vo svojej rodnej krajine . Podľa správ ukrajinských médií už Korbanovi zamietli vstup na Ukrajinu na hraničnom priechode a zhabali mu ukrajinský pas.

Tento krok prichádza v čase, keď Zelenskyj údajne zasahuje proti Ukrajincom, ktorí môžu spolupracovať s Ruskom. Ale Kolomojskij, Korban a Rabinovič majú silné vlastenecké presvedčenie. 

Namiesto toho sa verí, že aspoň časť dlho tlejúceho vnútorného konfliktu je viac o moci ako o ideológii. Od svojho zvolenia v roku 2019 Zelenskyj pokračuje v reforme proti oligarchom, ktorú začal jeho predchodca Petro Porošenko v snahe uvoľniť Kolomojského moc nad ekonomikou, médiami a inými mocenskými centrami. Tento krok niektorých prekvapil, pretože Kolomojskij patril medzi Zelenského hlavných podporovateľov a z dobrovoľného exilu v Izraeli sa vrátil až po zvolení Zelenského v roku 2019.

--

Skrátené z:


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.