Zora 10.09.2023 22:45 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika


7.9.23

Čtvrťák se po napadení učitelky snažil utéct, ve škole byl nový, líčí spolužáci

„Na takové incidenty nejsme skutečně zvyklí,“ uvádí ředitelka Základní školy Zárubova v pražském Kamýku Dagmar Bolfová. Mluví o středečním případu, kdy žák tamní 4. B napadl během vyučování svou učitelku. O útoku se teď baví celá škola a nikdo pořádně neví, co bylo příčinou.

„Nikdy nic takového se tady nestalo. To bychom věděli. Když jsme se to dozvěděli, seběhli jsme se všichni v prvním patře u té třídy. Ten kluk byl pak dlouho v sanitce před školou,“ popsali spolužáci událost ze svého pohledu.

Žák byl ve škole nový. Vlastně to byl jeho teprve třetí den ve zdejším vyučování. Podle informací redakce mělo dojít ke sporu mezi učitelkou a žákem, protože údajně nereagoval na běžné pokyny, které děti během hodiny dostávaly.

Následné výpovědi se však rozcházejí, v jedné z verzí jej měla učitelka chytit za ruku, podle druhé se jej ani nedotkla. Každopádně následoval útok žáka, který učitelku udeřil, načež se snažil utéct.

V útěku mu nicméně učitelé zabránili a ředitelka školy zavolala policii. Podle vyjádření ředitelky školy byla učitelka zcela bez zranění, pro žáka pak policisté nechali zavolat záchranku.

„Čekáme, až se dostaví maminka“

„Jak budu postupovat dál? Počkám a prokonzultuji to s policií a se zřizovatelem, pak teprve se rozhodnu. Samozřejmě to budu řešit s rodiči,“ říká ředitelka školy Dagmar Bolfová, která z incidentu z logických důvodů vůbec není nadšená.

„Čekám, že maminka toho žáka se dostaví, protože byla pozvána,“ uvedla Bolfová pro MF DNES. Na webových stránkách školy zároveň sdělila, že incident řeší kromě policie i OSPOD.

Podle spolužáků chlapec pocházel z Ukrajiny. Na otázku, zda tomu tak skutečně je, pak ředitelka odpověděla: „bez komentáře“.

„Z běžné zkušenosti vím, že pokud k takovému incidentu dojde druhý, třetí den ve škole, nemohl to být dlouhodobý konflikt,“ říká náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

„Musela to být událost, kdy učitel buď udělal něco neobratně, nebo došlo k neadekvátní reakci ze strany toho žáka. Pokud ten chlapec byl z Ukrajiny, tak víme, a spolupracujeme na tom s Národním ústavem duševního zdraví, že možná i více než polovina ukrajinských žáků mají psychické obtíže. Ať už je jejich původ v jazykové bariéře, neúplnosti rodin či v tragických událostech spojených s válkou,“ vysvětluje Kovář.

Podle něj se Česká školní inspekce zatím případem nezabývá. Nicméně do budoucna to nevylučuje, bude záležet na tom, jestli k tomu inspekce dostane podnět.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.