Zora 11.09.2023 08:42 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA

4.9.23

V Orlandu demonstrovali neonacisté. Vlajky s hákovým křížem vyvěsili i před Disney Worldem

Americké Orlando o víkendu zažilo hned několik protestů neonacistických skupin. Jejich příznivci pochodovali městem v červených tričkách s nacistickými symboly a s vlajkami s hákovými kříži a skandovali například „Jsme všude“. Další skupina tyto vlajky vyvěsila před zábavním parkem Disney World. Extremisté se asi po dvou hodinách rozešli a nikdo nebyl zatčen, uvedl úřad šerifa.

Ve floridském Orlandu se sešli členové několika různých neonacistických uskupení. Například skupina Blood Tribe (Kmen krve) se hlásí k „árijské síti svobody“. Její členové vyvěsili u brány Disney Worldu nacistické vlajky spolu s vlajkami hlásajícími podporu floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi, který aktuálně usiluje o republikánskou nominaci do prezidentských voleb. Vykřikovali také hesla jako „Bílá síla“ a „Židé nás nenahradí“.

Blood Tribe je podle Ligy proti hanobení neonacistická skupina, která se hlásí k nadřazenosti bílé rasy a k názorům namířeným proti LGBTQ komunitě.

Zástupci společnosti Walt Disney World na žádost o komentář nereagovali. Zábavní park se letos stal terčem kontroverzí již několikrát. Mimo jiné kvůli tomu, že vede soudní spor právě s DeSantisem, kterého extremisté podporují, píše server NBC News

Pozornost upoutaly také skupina Goyim Defense League (Liga na obranu gójů – gój je hebrejské slovo, které znamená „národ“ a používá se pro označení nežidovské osoby, pozn. red.). V ulicích města její členové pochodovali a skandovali „Jsme všude“. Podle letáků obě skupiny spolupracovaly a shromáždění nazvaly Pochod rudých košil.

Úřad orlandského šerifa ve svém prohlášení uvedl, že extremistické skupiny touží po pozornosti. „Víme, že tyto skupiny demonstrují na prominentních místech, aby agitovaly a ovlivňovaly lidi antisemitskými symboly a urážkami,“ uvedl úřad šerifa. Úřad protesty sice odsoudil, dodal ale, že lidé na ně mají právo podle prvního dodatku americké ústavy.

Goyim Defense League je malá síť antisemitských a bělošských supremacistických konspiračních teoretiků (stoupenců teorie o nadřazenosti bílé rasy). Loni na sebe přitáhla pozornost vyvěšením transparentu s nápisem „Kanye má pravdu o Židech“ nad rušnou dálnicí v Los Angeles.

Americký raper Ye (dříve známý jako Kanye West) několikrát veřejně prezentoval své antisemitské názory, uvedl například, že „má rád Hitlera i nacisty“.

Vražda v Orlandu

Jen několik dnů před protesty zastřelil mladík v Jacksonville tři lidi. Mladý běloch podle vyšetřovatelů cíleně střílel na černochy a usmrtil dva muže a jednu ženu. Sám se pak zastřelil.

„Jednoduše řečeno, tato střelba byla rasově motivovaná. On nenáviděl černochy,“ řekl později na tiskové konferenci místní šerif T. K. Waters. Jedenadvacetiletý Ryan Palmeter v neprůstřelné vestě použil útočnou pušku typu AR-15 a pistoli Glock.

Nejméně na jedné ze zbraní, které si pořídil legálně navzdory tomu, že se v minulosti musel nedobrovolně podrobit psychiatrickému vyšetření, byla namalovaná svastika.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.