Zora 13.09.2023 17:33 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Itálie

12.9.23

Ohniví mravenci se poprvé dostali do Evropy, napadají vše živé kolem sebe

Ohniví mravenci, jeden z nejvíce invazivních zvířecích druhů na světě, se poprvé objevili v Evropě. Vědci potvrdili jejich kolonie v Syrakusách na Sicílii. Tento agresívní druh mravenců má původ v Jižní Americe, za posledních sto let se rozšířil přes Mexiko na velké území USA, do Číny i Austrálie.





Importovaní mravenci Solenopsis invicta jsou při vyrušení velmi agresivní a způsobují bolestivé kousnutí, které dráždí pokožku a může způsobit alergické reakce. Díky své agresivitě vůči ostatním druhům mohou působit škody v zemědělství i v místních ekosystémech, upozorňuje CNN.

Studie upozornila, že vědci identifikovali 88 kolonií ohnivých mravenců rozmístěných na pěti hektarech poblíž města Syrakusy na Sicílii. „S. Invicta je jedním z nejhorších invazních druhů. Může se šířit znepokojivě rychle,“ uvedl vedoucí studie Mattia Menchetti z Institutu evoluční biologie ve Španělsku.

Nalezení tohoto druhu v Itálii pro nás bylo velmi překvapivé, ale věděli jsme, že tento den jednou přijde,“ dodal Menchetti. V Evropě se ohniví mravenci objevili už několikrát v dovezených produktech ve Španělsku, Finsku nebo Nizozemsku. Zatím nikdy nebylo vědecky potvrzeno, že by tu založili celou kolonii.

Jak se mravenci dokázali usídlit na Sicílii, zatím není jisté. Jejich kolonie se objevily v předměstské oblasti Syrakus. Vědci předpokládají, že hmyz musel dorazit do tranzitního bodu s velkou lidskou činností, jako je městský přístav. Vítr pak mohl dopravit létající královny mravenců do širšího okolí města, kde se jim podařilo se rozmnožit a založit velké kolonie.

Podle genetické analýzy pocházejí sicilští ohniví mravenci nejspíš z USA nebo Číny. Vědci ve své zprávě dodali, že se druh může velmi rychle rozšířit na velké území Evropy, protože tu má vhodné klima.

Co dokáže rudá mravenčí armáda

Jejich kousnutí patří mezi nejbolestivější, jaké vám může hmyz uštědřit. Na jejich cestě, na které po nich zůstane zkáza, je nezastaví téměř nic.

Při překonávání vodních ploch dokážou ze svých těl utvořit obrovský nepropustný vor, který čítá i sto tisíc jedinců. Jsou schopni spojit svá tělíčka a z nich vyrobit most přes propast nebo přes řeku.

Ohniví mravenci patří mezi nejbojovnější a nejútočnější živočichy na Zemi. Napadají kolonie mravenců jiných, ale i stejných druhů. Zápolí o území a jejich bitvy připomínají promyšlené a strategické boje středověkých vojsk.

Dokážou vykutat ze svého mraveniště podzemní chodby k mraveništi sousednímu a napadnout jejich kolonii. Používají i „chemické zbraně“, tedy z jedové žlázy okolo sebe rozstřikují nepříjemně páchnoucí chemikálii.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.