Milo 14.09.2023 12:07 Zobraziť v diskusii

Re: Zemětřesení a jiné pohromy

Pomoc Červeného kríža Maroku bola odložená kvôli „novým pravidlám“

Nemecký Červený kríž mal na žiadosť Maroka vyslať pomocný let do Maroka. Marocká vláda obmedzila odosielateľov pomoci na štyri vlády, vylúčila Nemecko, USA a Francúzsko

Pomocný let nemeckého Červeného kríža, ktorý mal odštartovať vo štvrtok na ceste do Maroka, bol na poslednú chvíľu odložený z dôvodu „nových pravidiel a predpisov“, keď sa severoafrická krajina spamätáva z ničivého zemetrasenia, ktoré zabilo tisíce ľudí.

Nemecký Červený kríž (DRK) vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že let, ktorý mal vzlietnuť z nemeckého mesta Lipsko, musel byť zrušený „z dôvodov, ktoré nemôžeme ovplyvniť my a ani naši partneri v hnutí Červeného kríža a Červeného polmesiaca“.

Pomocný let bol nabitý 36,6 tonami humanitárnych zásob, informovala nemecká tlačová agentúra DPA. Zahŕňali viac ako 3 000 podlahových rohoží a 550 rodinných stanov.

Čo povedal DRK?

DRK (Nemecký červený kríž) uviedla, že pomoc bola plánovaná na základe žiadosti marockého Červeného polmesiaca.

"Hlboko ľutujeme tento vývoj, pretože ľudia na mieste naliehavo potrebujú pomoc po silných zemetraseniach," uvádza sa vo vyhlásení. Červený kríž dodal, že na vyriešení problému pracuje.

Maroko obmedzilo zásahové posádky, ktoré môžu do krajiny priviesť pomoc, na štyri krajíny, Španielsko, Spojené kráľovstvo, Spojené arabské emiráty a Katar, čo tiež umožňuje mimovládnym organizáciám prevádzať pomoc.

Prečo Maroko obmedzuje pomoc?

Vláda tvrdila, že zle koordinovaná pomoc by bola kontraproduktívna. Mnohí Maročania však tvrdili, že toto rozhodnutie bolo politické, najmä preto, že krajinám ako USA a bývalému marockému kolonizátorovi Francúzsku nebolo dovolené posielať pomoc.

"Je dôležité, aby sa v časoch, ako sú tieto, pomoc poskytovala výlučne podľa úrovne potreby a aby bola humanitárna práca podporovaná zo všetkých strán," uviedla DRK vo svojom štvrtkovom vyhlásení.

Zemetrasenie si vyžiadalo 2 946 mŕtvych a 5 674 ďalších zranených, podľa posledného sčítania ministerstva vnútra v stredu večer.

https://www.nationalheraldindia.com/world/german-red-cross-aid-to-morocco-postponed-due-to-new-rules

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.