Zora 14.09.2023 23:20 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Indie

14.9.23

V indickom štáte Kérala zatvorili školy, obávajú sa vírusu nipah

India vo štvrtok obmedzila verejné zhromaždenia a zatvorila niektoré školy vo zväzovom štáte Kérala po tom, ako tam dvaja ľudia zomreli na nebezpečný vírus nipah. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tri ďalšie osoby mali pozitívny výsledok testov. V tejto súvislosti monitorujú vyše 700 ľudí vrátane 153 zdravotníckych pracovníkov, ktorí boli s infikovanými v kontakte. Najmenej štyria ľudia boli hospitalizovaní vrátane deväťročného dieťaťa.

V roku 2018 zomrelo po nákaze vírusom nipah v Kérale najmenej 17 ľudí.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa nipah na ľudí môže preniesť zo zvierat, najčastejšie z netopierov či ošípaných. Neexistuje proti nemu očkovacia látka a úmrtnosť medzi nakazenými sa pohybuje od 40 do 75 percent.

Vírus nipah môže spôsobiť silnú horúčku, kašeľ, bolesti hrdla a dýchacích ciest, ale aj kŕče a vracanie. Tieto príznaky sa u nakazených osôb objavia od troch dní do dvoch týždňov. Tento stav neskôr rýchlo prechádza do opuchu mozgových buniek, čo u pacientov vedie k ospalosti, zmätenosti a potenciálne aj ku kóme a smrti.

Prvýkrát bol tento vírus identifikovaný koncom 90. rokov v Malajzii. V Indii nákazu prvýkrát hlásili v štáte Západné Bengálsko v roku 2001.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.