Zora 15.09.2023 14:52 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

14.9.23

Nechám sa aj zavrieť, ale migrantov tu nechceme: Na Záhorí už zriaďujú občianske hliadky

Foto N – Vladimír Šimíček

„Gajary sú naše, Gajary si nedáme!“ Ľubomír (43) v ruke zviera slovenskú vlajku, čiernou fixkou na ňu dopísal názov svojej obce. Spolu s ďalšími známymi prišiel na občiansky protest, aby vyjadril nesúhlas so zámerom Policajného zboru zriadiť v dedinke na Záhorí jedno z administratívnych centier nelegálnej migrácie.

„Nech prídu aj ťažkoodenci, mne je to jedno – ja sa nechám aj zavrieť a starosta mi bude nosiť jedlo. A je nás takých viac,“ hovorí odhodlane Ľubomír.

V stredu poobede bolo centrum Gajár prázdne. Miestni aj ľudia z neďalekých obcí a miest sa zišli na konci dediny pri objekte bývalých kasární. V minulosti tam sídlila pohraničná stráž, keďže rieka Morava, ktorá tvorí zelenú hranicu s Rakúskom, je od objektu len niekoľko stoviek metrov. V časti ošarpanej budovy dnes sídli obvodné oddelenie polície v Gajaroch s dvomi policajtmi.

Foto N – Vladimír Šimíček

Foto N – Vladimír Šimíček

Práve tento priestor si Policajný zbor vyhliadol ako možnú záložnú budovu, kde by načas zriadili oddelenie cudzineckej polície, ktoré by pomohlo s registráciou nelegálnych migrantov. Zvažovalo sa, že polícia migrantov bude voziť do obce už tento týždeň v mikrobusoch po 17 ľuďoch. Len čo by ich polícia preverila a vydala potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska, migranti by mohli odísť.

/platený čánok/

--

UTEČENCI na Slovensku! Ľudia sa boja ZNÁSILNENÍ a krádeží: Protesty proti MIGRANTOM naberajú na SILE

GAJARY – V obci neďaleko rakúskych hraníc v stredu 13. septembra o 16:00 prebehol protest proti prítomnosti migrantov v dedine. Stovky obyvateľov Gajarov a okolia majú strach z registračného centra pre migrantov, ktoré chce ministerstvo v tejto oblasti vybudovať.

Na proteste sa objavili aj politické strany známe svojim odmietavým postojom voči migrantom. Organizátori však upozornili, že si neželajú propagáciu. Na pódiu zneli kontroverzné výroky, kedy boli migranti prirovnaní k prírodnej katastrofe či exkrementom.

Obyvatelia neveria Ministerstvu vnútra, že ich dokáže ochrániť. Medzi ľuďmi panuje strach o ženy, deti a majetky. Obec chcú brániť aj vlastným telom, píše SME. „Keď príde 20 migrantov, nebudú si pýtať povolenie, iba preskočia bránu. Máme deti, dcéry. Bojíme sa ísť von cez deň, nie to ešte večer. Majú inú mentalitu a iné náboženstvo,“ povedala jedna z obyvateliek. Zaznel aj návrh o zorganizovaní občianskych hliadok, ktoré by boli vytvárané miestnymi dobrovoľníkmi.

Protest sa udial takmer o tri dni skôr, kedy sa začali obyvatelia už schádzať, nakoniec však starosta Rybanský Rybecký zvolal oficiálny protest na 13. septembra. Podľa neho je najpálčivejším problémom to, že sa ani vedenia ani obyvateľov nikto z ministerstva nepýtal, či s takýmto centrom súhlasia. Aj on vyjadril obavy. „Mám ženu aj dieťa, budú s tým starosti. Budú sa pohybovať po obci a v parku. Môže to skončiť tak, že vznikne vzbura a doplatia na to ľudia.“ Dodal, že obec má len jedno oddelenie polície, ktoré funguje iba počas dňa.

Polícia a ministerstvo vysvetľuje

Polícia tvrdí, že Slovensko je naďalej prechodnou stanicou. Doteraz neeviduje trestný čin spáchaný nelegálnymi migrantmi. Dodáva, že má situáciu pod kontrolou v takej miere, aby bol čo najmenej obmedzený každodenný život domácich obyvateľov. Polícia upozornila, že sa na sociálnych sieťach šíria manipulatívne príspevky, ktoré majú šíriť strach. Apeluje, že si treba overovať informácie. Zároveň však vyzvala občanov, aby v prípade narušenia verejného poriadku alebo páchania trestnej činnosti, kontaktovali políciu na čísle 158.

Medzi 4. až 10. septembrom zadržali na našom území 3 517 migrantov. Ani ministerstvo doteraz nezavevidovalo narušenie bezpečnosti. Ministerstvo uviedlo, že zriadenie registračného centra v Gajaroch neplánuje. Má ísť len o jednu zo záložných možností v prípade, že by sa situácia rapídne zhoršila.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.