Zora 16.09.2023 22:56 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny


16.9.23

Není ani kde vztyčit vlajku. Z Andrijivky nezbylo po bojích vůbec nic

Osvobozená ukrajinská vesnice Andrijivka v Doněcké oblasti jižně od Bachmutu je velmi malá obec, která neměla ani vlastní poštu. Před válkou v ní žilo 77 převážně starých lidí, všichni byli ještě před okupací evakuováni do bezpečnějších částí země. Když do vesnice v pátek vstoupili vojáci 3. samostatné útočné brigády ukrajinských sil, našli jen spálenou zemi. Neměli ani kde vztyčit ukrajinskou vlajku.

„Je osvobozena (Andrijivka). Bohužel je v takovém stavu, že si nejsem jistý, že je možné tam někde upevnit stožár. Andrijivka už tam není, faktem je, že byla zcela zničena,“ řekl podle Ukrajinské pravdy tiskový mluvčí 3. útočné brigády Oleksandr Borodin ve vysílání celostátní veřejnoprávní stanice Suspilne.

Jeho slova potvrzují i záběry zveřejněné stanicí Suspilne, podle nichž v obci nezůstal kámen na kameni.

Olena Danko, starostka Ivanivsko-Starostinského okresu, kam Andrijivka spadá, v komentáři pro Suspilne uvedla, že se Andrijivka nachází tři kilometry od obce Kliščijivka (v pátek též osvobozena ukrajinskými silami, pozn. red.).

Vesnice byla velmi malá. K 1. lednu 2022 v ní bylo evidováno 77 obyvatel. „Nebyla tam žádná infrastruktura, většinou tam bydleli starší lidé,“ řekla Olena Danko s tím, že v obci nebyla ani pošta. Důchody vesničanům pošťáci vozili nebo si lidé chodili na pobočku do Kliščijivky.

Útoky na vesnici podle starostky začaly v září 2022. Všechny domy v Andrijivce byly poškozeny, všichni lidé byli evakuováni do bezpečnějších oblastí Ukrajiny. „V době okupace nebyli v obci žádní lidé,“ uvedla Danko.

Přestože je Andrijivka jen malá obec, kde už nic není, je její osvobození podle mluvčího 3. útočné brigády Borodina důležitý krok pro další postup. Vesnice se nachází 10 kilometrů od Bachmutu, který po těžkých bojích dobyli Rusové, potažmo žoldnéři z Wagnerovy skupiny, letos na jaře. Navíc je to jeden z mála vyvýšených bodů v oblasti.

Ani v Bachmutu podle všeho již nic není. Jeho získání zpět do ukrajinských rukou by ale bylo i tak významným, i když symbolickým úspěchem ukrajinské armády.

Podle Borodina Rusové území při obraně silně zaminovali, takže ukrajinská armáda postupuje velmi opatrně, aby zachovala maximální počet bojovníků.

Rusko poprelo, že sa Ukrajinci zmocnili obce Andrijivka pri Bachmute

Ruské ministerstvo obrany v sobotu poprelo, že ukrajinské sily dobyli obec Andrijivka na frontovej línii v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Nepriateľ sa nevzdal plánov na dobytie Artemivsku (ruský názov pre Bachmut) a pokračoval v útočných operáciách... neúspešne sa pokúšal vytlačiť ruské jednotky z Kliščivky a Andrijivky," uviedol ruský rezort obrany vo vyhlásení.

Andrijivka leží asi 14 kilometrov južne od zničeného Bachmutu, ktorý ruské sily dobyli v máji po najdlhších a najkrvavejších bojoch od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári.

Ukrajinská armáda oznámila oslobodenie Andrijivky v piatok. Ukrajinský generálny štáb hlásil aj "čiastočný úspech" neďaleko Kliščivky južne od Bachmutu.

Agentúra Reuters pripomenula, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.