Milo 22.09.2023 11:31 Zobraziť v diskusii

Re: Covidovanie 2.0

WHO víta historický záväzok svetových lídrov k väčšej spolupráci, riadeniu a investíciám s cieľom predchádzať budúcim pandémiám, pripraviť sa na ne a reagovať na ne

20. septembra 2023 (skrátené)

Vôbec prvý samit hláv štátov o prevencii, pripravenosti a reakcii na pandémiu je historickým míľnikom v naliehavej snahe urobiť všetkých ľudí na svete bezpečnejšími a lepšie chránenými pred ničivými dopadmi pandémie,“ povedal Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. generálny riaditeľ WHO. 

Dr Tedros povedal, že vlády a multilaterálni partneri už začali budovať základy pre bezpečnejší svet vytvorením Pandemického fondu, centra WHO pre pandémiu a epidemické spravodajstvo, WHO BioHub na dobrovoľné zdieľanie nových biologických materiálov a transféroveho uzla technológie vakcín mRNA.

Medzi mnohými požadovanými opatreniami sa v politickom vyhlásení uznala potreba, aby členské štáty (výber):

...

https://www.who.int/news/item/20-09-2023-who-welcomes-historic-commitment-by-world-leaders-for-greater-collaboration--governance-and-investment-to-prevent--prepare-for-and-respond-to-future-pandemics

https://news.un.org/en/story/2023/09/1141147

--

Zatiaľ ide teda "len" o prijatú politickú deklaráciu OSN - o uznanie potreby uvedených opatrení.

Súvisiace:

Na dnešnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN svetoví lídri schválili novú politickú deklaráciu o všeobecnom zdravotnom poistení (universal health coverage). Univerzálne zdravotnícke pokrytie má znamenať, že každý môže dostať zdravotnú starostlivosť, ktorú potrebuje, kedy a kde ju potrebuje, bez finančných ťažkostí.

Zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Amina Mohammed v mene šéfa OSN Antónia Guterresa zdôraznila, že univerzálna zdravotná starostlivosť napraví „tragédiu v oblasti ľudských práv v masívnom meradle“, pričom miliardy ľudí v súčasnosti nemajú prístup k základným zdravotníckym službám.

 Vyzvala krajiny, aby zabezpečili všeobecný prístup k službám sexuálneho a reprodukčného zdravia pre dievčatá a ženy, pričom sa zamerali na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva vrátane detí, utečencov, migrantov a ľudí žijúcich v humanitárnych krízach.

 „[Krajiny] musia investovať do dobre vyškolenej, dobre platenej zdravotníckej pracovnej sily schopnej poskytovať bezpečnú a efektívnu kvalitnú starostlivosť všetkým, ktorí ju potrebujú,“ povedala.

https://news.un.org/en/story/2023/09/1141202

--

Hádajme, aká bude cena tohoto univerzálneho "zdravotníctva".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.