Zora 22.09.2023 21:38 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie


20.9.23

Britský kráľ Karol III. pricestoval na návštevu Francúzska

Britský kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Kamila v stredu pricestovali na štátnu návštevu Francúzska.

Lietadlo s kráľovským párom pristálo na letisku Paríž-Orly, kde ho privítala francúzska premiérka Elisabeth Borneová.

Karol III. sa s Kamilou následne pripoja k francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi na spomienkovom obrade pri Víťaznom oblúku v Paríži a neskôr zamieria do Elyzejského paláca.

Večer sa kráľovský pár zúčastní na bankete na zámku vo Versailles. Medzi hosťami budú anglicko–francúzska herečka a speváčka Charlotte Gainsbourgová, dcéra Sergea Gainsbourga a Jane Birkinovej, britský herec Hugh Grant či bývalý francúzsky futbalový tréner Arsne Wenger, ktorý viac než 20 rokov pôsobil v Arsenale Londýn.

Karol III. s Kamilou mali návštevu Francúzska pôvodne naplánovanú na marec, napokon ju však zrušili pre násilné protesty proti dôchodkovej reforme, ktoré v tom čase vypukli vo viacerých francúzskych mestách.

Karol III. namiesto toho navštívil len Nemecko. Bola to jeho prvá zahraničná cesta v role britského monarchu.

--

21.9.23

Britský kráľ Karol III. vo štvrtok vyhlásil, že Británia bude vždy jedným z najbližších spojencov a najlepších priateľov Francúzska. Urobil tak počas príhovoru /po francúzsky/ vo francúzskom Senáte, hornej komore parlamentu. 

"Zaväzujem sa, že počas obdobia, ktoré mi bolo ako kráľovi dopriate, urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som posilnil nenahraditeľný vzťah medzi Spojeným kráľovstvom a Francúzskom," zdôraznil Karol III. počas svojho prejavu pred francúzskymi senátormi.

Obe krajiny by sa podľa neho mali spojiť v boji proti globálnym krízam v oblasti klímy a biodiverzity na základe novej verzie takzvanej Srdečnej dohody (Entente Cordiale) z roku 1904, ktorá spečatila vzťah medzi Londýnom a Parížom. "Chcel by som navrhnúť, aby sa z nej stala aj dohoda o udržateľnosti (Entente pour la Durabilité)," povedal britský kráľ.

Zdôraznil, že Británia i Francúzsko neoblomne podporujú Ukrajinu v tom, aby zvíťazila v boji proti ruskej agresii.

Karol III. počas prejavu pripomenul aj svoju matku, kráľovnú Alžbetu II., ktorá zomrela vlani v septembri. Vzťahy medzi Francúzskom a Britániou počas jej vládnutia označil za "zlatú niť, ktorá bude navždy žiariť".

Agentúra AFP píše, že prejav Karola sa zapíše do histórie, pretože ako prvý britský monarcha vystúpil v hlavnej sále francúzskeho Senátu. Alžbeta II. v roku 2004 rečnila iba v senátnej konferenčnej sále.

--

22.9.23

Britský kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Kamila pricestovali v piatok na záver návštevy Francúzska do mesta Bordeaux na juhozápade krajiny. V radničnej záhrade zasadili dub.

V meste ich privítal francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. S nadšením ich očakávali aj miestni obyvatelia, ktorí mávali francúzskymi a britskými vlajkami a skandovali názov kráľovskej a národnej hymny Spojeného kráľovstva "Boh ochraňuj kráľa".

Následne sa kráľovský pár stretol s primátorom Bordeaux Pierrom Hurmicom a primátorom britského mesta Bristol Marvinom Reesom. Bordeaux a Bristol sa stali partnerskými mestami v roku 1947. Primátori ukázali kráľovského páru počas návštevy radnice dokument, ktorý načrtol ich spoluprácu. Ukázali im aj fotografie z návštevy britského kráľa v roku 1977 a z návštevy bývalej britskej kráľovnej Alžbety II. v roku 1992.

Kráľ s kráľovnou sa po stretnutí podpísali do návštevnej knihy radnice a vyšli do záhrady, kde spoločne zasadili mexický dub. Kamila mala pritom oblečené tyrkysové kabátové šaty z britského módneho domu Anna Valentine a diamantovú brošňu, ktorú nosievala Alžbeta II.

Do Bordeaux pricestoval kráľovský pár po dvojdňovej návšteve Paríža, kde Karol III. ako prvý britský monarcha vystúpil v hlavnej sále francúzskeho Senátu. Vo francúzskom hlavnom meste sa stretli aj s francúzskym prezidentom a jeho manželkou, s ktorou si Kamila zahrala stolný tenis. /to ako vážne, vyzeralo to hrozne/ Zúčastnili sa aj na bankete na zámku vo Versailles.

Mesto Bordeaux je známe svojím vínom. Žije tam viac než 250.000 obyvateľov, z ktorých je asi 39.000 Britov.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.