Milo 23.09.2023 09:12 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Kaukazu

Blinken kritizoval vojenskú operáciu Azerbajdžanu v Náhornom Karabachu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ostro kritizoval vojenskú operáciu Azerbajdžanu v Náhornom Karabachu. Podľa diplomata sú kroky Baku „v rozpore s riešením problému v regióne“.

„Chceme, aby bolo jasné, že v súlade s celkovým postojom Spojených štátov je použitie sily neprijateľné a v rozpore s úsilím, ktoré vyvíjame, ale čo je dôležitejšie, úsilie, ktoré obe krajiny vynakladajú na nájdenie spravodlivého a dôstojného mierové riešenie v regióne. To odráža záujmy Azerbajdžanu aj Arménska,“ poznamenal Blinken počas svojej tlačovej konferencie.

Spojené štáty americké sa podľa neho spolu s Európskou úniou chystajú presadzovať mierové urovnanie situácie v Karabachu a normalizáciu arménsko-azerbajdžanských vzťahov. Preto, ako zdôraznil šéf ministerstva zahraničia, Spojené štáty sú proti vojenskej operácii, ktorú uskutočnil Azerbajdžan a trvajú na pokračovaní konzultácií na politickej a diplomatickej úrovni.

19. septembra Azerbajdžan začal s „lokálnymi protiteroristickými opatreniami“ na území neuznanej Náhorno-Karabašskej republiky. Podľa komisára pre ľudské práva v Náhornom Karabachu Geghama Stepanyana v dôsledku akcií azerbajdžanskej armády v regióne zahynulo najmenej 200 ľudí a ďalších 400 bolo zranených.20. septembra povedal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev že všetky úlohy operácie v kraji boli splnené do 24 hodín.

Dnes, 22. 9., poradca prezidenta Azerbajdžanu pre zahraničnú politiku Hikmet Hadžijev povedal , že Baku poskytuje amnestiu pre armádu Náhorného Karabachu, ktorá zloží zbrane. Arménsky premiér Nikol Pašinjan uviedol , že obyvatelia Náhorného Karabachu môžu byť evakuovaní na územie republiky, ak sa im život v regióne pod kontrolou Azerbajdžanu stane nemožným. V Arménsku je pripravených 40-tisíc miest na ubytovanie ľudí.

https://www.kommersant.ru/doc/6236180

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.