Milo 23.09.2023 09:27 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Kaukazu

Ruské mierové jednotky naďalej pomáhajú obyvateľom Náhorného Karabachu

Ruské mierové jednotky naďalej poskytujú pomoc civilnému obyvateľstvu Náhorného Karabachu, vojenský personál zabezpečoval dodávku humanitárneho nákladu. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Mierové jednotky slúžia 826 ľuďom, ktorí sa nemôžu vrátiť do svojich domovov, vrátane 440 detí. Nákladnou dopravou bolo do Stepanakertu dodaných viac ako 50 ton potravinových dávok, hygienických súprav atď.

„Ruský mierový kontingent udržiava nepretržitú interakciu s Baku a Stepanakertom s cieľom zabrániť krviprelievaniu, zaistiť bezpečnosť a dodržiavanie humanitárneho práva vo vzťahu k civilistom, ako aj zaistiť bezpečnosť ruského mierového kontingentu,“ uvádza ministerstvo obrany.

--

19. septembra Azerbajdžan oznámil začiatok „protiteroristických opatrení“ potrebných na „obnovu ústavného poriadku“ v Náhornom Karabachu. Na druhý deň karabašské úrady oznámili uzavretie dohôd o úplnom prímerí. Neskôr túto informáciu potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany. 21. septembra sa v Jevlaku uskutočnili rokovania medzi delegáciou Arménov z Náhorného Karabachu a zástupcami azerbajdžanských úradov.

Arménsky premiér Nikol Pashinyan uviedol, že Arménsko je pripravené prijať utečencov z Karabachu, ale v súčasnosti podľa úradov neexistuje žiadne priame ohrozenie civilného obyvateľstva regiónu.

https://www.vedomosti.ru/politics/news/2023/09/23/996751-mirotvortsi-prodolzhayut-pomogat-zhitelyam-karabaha

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.