Zora 24.09.2023 17:21 Zobraziť v diskusii

Re: Správy - Balkán


24.9.23

Polícia na severe Kosova obkľúčila ozbrojenú skupinu

Kosovský premiér Albin Kurti v nedeľu uviedol, že polícia na severe Kosova obkľúčila najmenej 30 ozbrojencov s profesionálnym výcvikom. Stalo sa to len niekoľko hodín po oznámení úradov, že pri prestrelke zahynul kosovský policajt a ďalší utrpel zranenia.

"Je tu najmenej 30 ozbrojených profesionálov, vojakov alebo policajtov, ktorí sú obkľúčení našimi policajnými zložkami a ktorých vyzývam, aby sa vzdali našim bezpečnostným agentúram," povedal Kurti na tlačovej konferencii.

Ranná prestrelka sa odohrala v dedine Banjska v okrese Leposavič. Obkľúčená skupina sa ukrýva v kláštore pri dedine a jeho okolí. Srbská pravoslávna cirkev potvrdila, že ozbrojenci prepadli kláštor v Banjskej, kde sa zdržiavali pútnici zo severosrbského mesta Novi Sad.

Podľa srbských médií sú hraničné priechody Jarinje a Brnjak medzi Srbskom a Kosovom uzavreté.

Minulotýždenné rozhovory lídrov Srbska a Kosova v Bruseli o zlepšení vzťahov sa skončili bez výsledkov.

Napätie medzi Prištinou a Belehradom sa vystupňovalo v máji po oznámení výsledkov miestnych volieb v Kosove, ktoré Srbi bojkotovali. Do úradov starostov sa tak dostali kandidáti albánskej národnosti a miestni Srbi im bránili ujať sa úradov. Následné potýčky s políciou a vojakmi mierovej misie NATO (KFOR) si vyžiadali desiatky zranených.

Na severe Kosova tvoria Srbi väčšinu a odmietajú nezávislosť od Srbska z roku 2008, ktorú presadila tamojšia albánska väčšina. Stále považujú Belehrad za svoje hlavné mesto a aj Srbsko vníma Kosovo ako súčasť svojho územia.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.