Zora 24.09.2023 20:20 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ukrajiny

19.9.23

Z okupovaných regiónov previezli do Bieloruska 48 ukrajinských detí

Celkovo 48 ukrajinských detí z Ruskom okupovaných oblastí priviezli v utorok do Bieloruska, oznámili bieloruské štátne médiá.

Deportované deti pochádzajú z Doneckej, Luhanskej a Záporožskej oblasti, ktoré Moskva nelegálne anektovala vlani v decembri. Žiadnu z týchto oblastí Rusko nemá úplne pod kontrolou.

Sťahovanie detí z Ukrajiny zastrešila bieloruská charitatívna organizácia podporovaná prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ktorá už v minulosti organizovala liečebné tábory pre ukrajinské deti v Bielorusku. "Napriek tlaku zvonka sa prezident rozhodol, že tento dôležitý dobročinný projekt musí pokračovať," povedal predseda charity Alexej Talaj v rozhovore pre bieloruskú štátnu agentúru Belta.

Bieloruskí opoziční predstavitelia poskytli v júni Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) materiály, ktoré majú byť dôkazom o nútenej deportácii viac než 2100 ukrajinských detí z najmenej 15 Ruskom okupovaných miest do Bieloruska. Prezident Lukašenko podľa nich s týmito deportáciami súhlasil. Bielorusko doteraz obvinenia o nelegálnej deportácii detí z Ukrajiny odmietalo.

Bielorusko je najbližším ruským spojencom od začiatku invázie vo februári 2022. Rusko tam rozmiestnilo aj svoje taktické jadrové zbrane.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.