graul 25.09.2023 11:53 Zobraziť v diskusii

Re: BRICS

Jeden zo sloganov BRICS - “Partnerstvo pre vzájomné urýchlenie rastu”.

A kúsok ďalej - “38. Opätovne zdôrazňujeme záväzok podporovať zamestnanosť v záujme udržateľného rozvoja vrátane rozvoja zručností na zabezpečenie odolnej obnovy, politík zamestnanosti zohľadňujúcich rodové hľadisko a sociálnej ochrany vrátane práv pracovníkov.

Tak čo vlastne chcú ? Chcú rýchlejší rast, alebo udržateľný rast ? Toto je tá alternatíva ?

Potrebujeme vôbec v niektorých odvetviach rast ? Budem konkrétny. Potrebujeme globálne vyrábať každý rok viac a viac osobných automobilov ? Spoločným cieľom globalistov, ale aj novej ľudskej koncepcie je zabrániť ekologickej katastrofe, čiže snažiť sa namiesto totálne individuálnej dopravy presadzovať dopravu verejnú (mám na mysli dopravu do a zo zamestnania a dopravu v rámci miest). Tak ako to bolo za súdruhov pred 89. Rozprával som sa so šoférom autobusu, ktorý bol po revolúcii s delégaciou ZMOSu v Rakúsku. Viete čo Rakúšanov zaujímalo ? Ako sa nám podarilo, že toľko ľudí využíva autobusovú dopravu, oni by to chceli tiež. Samozrejme, potom sa u nás rozhorel naplno kapitalizmus, prvoradý bol ukazovateľ zisku a začali sa rušiť málo vyťažené (no potrebné) spoje, autobusové aj vlakové. Ľudia začali odchádzať do zahraničia, začali si kupovať autá a viac a viac spojov bolo nevyťažených, preto sa viac a viac obmedzovala verejná doprava a dnes sme tam, kde sme.

Pozrel som si video od ISOP BRICS a pád dolára. Prednášku robil Erik Majerčák. Vysvetľoval ten geniálny zúčtovací systém v rámci BRICS aj mimo neho. Okrem iného dal príklad s negatívnou platobnou bilanciou USD vo výške 1,2 bilióna USD ročne. Potom do toho pridal Čínu, ktorá má s USA kladnú bilanciu, dal číslo od oka 300 miliárd USD.

Povedal, že Čína za tých 300 miliárd, ktoré má prebytok v obchode s USA, nakúpi zlato... no určite nenakúpi. Poďme na sedliacku matematiku, netreba titul z ekonómie, ani iný titul. Jedna unca zlata je 31,103 gramu. Jeden kilogram je 32,15 unce. Unca zlata stojí 1.900 USD, takže 1 kilo zlata je 61.085 USD. Jedna tona má 1.000 kilogramov, čiže tona zlata stojí 61 miliónov USD a tisíc ton stojí 61 miliárd USD. Ako nakúpi Čína zlato za 300 miliárd USD ročného prebytku, keď ročná ťažba je okolo 3.000 ton a v rezervách má 2100 ton ?

Takto prednáša ekonóm...

https://index.sme.sk/c/3342100/prebytok-zahranicnej-obchodnej-bilancie-ciny-v-maji-vyrazne-vzrastol.html

Dlhé roky USA tlačia na Čínu, aby revalvovala kurz svojej meny. S tým Erik neráta ?

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.