Peter MMXX 25.09.2023 21:40 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Ruské orgány navrhujú zaviesť flexibilné vývozné clá spojené s výmenným kurzom ako nové opatrenie na podporu rubľa. Medzi dôvody oslabenia rubľa patrilo aj to, že niektorí veľkí ruskí exportéri nechali príjmy v cudzej mene v zahraničí a nevracali ich do Ruska, ako to vyžaduje zákon. Napríklad obchodné médiá informovali o domácich producentoch hnojív vlastnených oligarchami zo zoznamu Forbes: Eurochem Andreja Melničenka, Phosagro Andreja Guryeva, Uralkali Dmitrija Mazepina a Uralchem. Ďalším významným exportérom je Akron holding Vyacheslav Kantor.

Napriek sankciám, kolapsu akciového trhu a hospodárskej kríze sa niektorým ruským oligarchom podarilo zvýšiť svoje bohatstvo na pozadí SVO. Najbohatším (+ 5,3 miliardy dolárov) je 70-ročný Vyacheslav Kantor, majiteľ skupiny spoločností Acron vyrábajúcich suché zmesi a dusíkaté hnojivá. Kantor je teraz na 11. mieste v rebríčku Forbes, pričom jeho majetok sa odhaduje na 13 miliárd dolárov.

Úspech Vyacheslava Kantora zabezpečili prudko stúpajúce ceny zemného plynu, ktorý je kľúčovou surovinou pre dusíkaté hnojivá. V dôsledku toho vzrástli ceny akcií Acron z 12,5 tisíc rubľov na 18 tisíc.

https://life.ru/p/1609168

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.