Zora 25.09.2023 22:12 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

25.9.23

Morawiecki: Poľsko zavedie kontroly áut na hraniciach so Slovenskom

Poľsko bude na hraničných priechodoch so Slovenskom kontrolovať prichádzajúce vozidlá. Oznámil to v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Morawiecki na predvolebnom mítingu povedal, že ministrovi vnútra dal pokyn na zavedenie kontrol mikrobusov, dodávok, áut a autobusov na hraniciach so Slovenskom pri podozrení, že môžu prevážať nelegálnych migrantov.

Možné posilnenie kontrol na hraniciach so Slovenskom v pondelok avizoval hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Reagoval na informácie, že ilegálni migranti prichádzajú do Poľska zo Slovenska vo vyššom počte. Vysvetlil, že migranti pokladajú Poľsko a Slovensko za tranzitné krajiny, pretože ich cieľom je Nemecko.

Reuters pripomína, že v Poľsku budú 15. októbra parlamentné voľby, pričom vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) svoju predvolebnú kampaň postavila na boji proti migrácii.

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller ešte skôr v pondelok vyhlásil, že Poľsko možno posilní kontroly na hranici so Slovenskom, aby zastavilo prílev migrantov smerujúcich do Nemecka. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

"Poľsko sa blíži k rozhodnutiu posilniť kontroly na svojej hranici so Slovenskom po hláseniach, podľa ktorých ilegálni migranti prichádzajú do Poľska z tejto krajiny," povedal hovorca vlády Müller pre televíziu Polsat News. Do strednej Európy sa dostávajú cez západobalkánsku trasu, ktorá je jednou z hlavných migračných ciest do bohatšej Európy.

"Blížime sa k tomuto rozhodnutiu, ale chceme, aby sa Slovensko jasne vyjadrilo, či plánuje svoje vlastné opatrenia. Ale pravdepodobne pôjdeme týmto smerom," vysvetlil Müller. Dodal, že migranti pokladajú Poľsko a Slovensko za tranzitné krajiny, pretože ich cieľom je Nemecko.

"Začali sme tieto správy preverovať, keď sme ich dostali, a teraz stojíme pred rozhodnutím, či zavedieme osobitné ochranné opatrenia na poľsko-slovenskej hranici, ale možno nielen tam. Analyzujeme aj ďalšiu možnú trasu migrantov, konkrétne z (talianskeho) ostrova Lampedusa," uviedol hovorca poľskej vlády.

Podľa neho Varšava okrem plánu pre hranice so Slovenskom uvažuje aj o posilnení kontrol na hraniciach s Nemeckom. Müller dodal, že rozhodnutie ešte nepadlo, pretože vláda "to chce urobiť po dohode s našimi partnermi".

"Nechceme, aby ich naše rozhodnutie prekvapilo, ale nebudeme závislí od ich súhlasu, pretože hlavné je tieto trasy správne ochrániť, tak, aby sa migrantom znemožnilo dostať sa na územie Poľska a Nemecka," povedal Müller.



Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.