Milo 26.09.2023 15:18 Zobraziť v diskusii

Re: Kanadský parlament počas návštevy Zelenského vzdal hold bývalému príslušníkovi SS

Fašizmus a imperialistická vojna – prečo kanadský parlament pozdravil ukrajinského nacistického veterána SS

Keith Jones

Minulý piatok celý kanadský parlament – na čele s premiérom Justinom Trudeauom a jeho cteným hosťom, ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským – vzdával ovácie 98-ročnému ukrajinskému veteránovi Waffen SS Adolfa Hitlera Jaroslavovi Hunkovi. Waffen SS zohrali vedúcu úlohu pri vyhladzovaní európskych Židov v rokoch 1941 až 1945.

Predsedkyňa vládnej snemovne Karina Gouldová (vľavo) a predseda Snemovne reprezentantov Anthony a predseda Dolnej snemovne Anthony Rota (vpravo) sa objímajú s Yaroslavom Hunkom, ukrajinským bývalým členom Waffen SS Adolfa Hitlera [Foto: @karinagould ]

V reakcii na vlnu verejného odsúdenia sa kanadský politický establishment zhromaždil okolo krycieho príbehu. Bolo povedané, že vyznamenanie Hunku bolo nevinnou chybou, za ktorú bol výlučne zodpovedný predseda Dolnej snemovne Anthony Rota.

„Následne som sa dozvedel o ďalších informáciách, kvôli ktorým svoje rozhodnutie ľutujem,“ povedal Rota.

"Nikto," dodal, "vrátane kolegov poslancov a ukrajinskej delegácie, nevedel o mojom úmysle alebo o mojich poznámkach" - v ktorých Hunka vyzdvihol ako ukrajinského a kanadského "hrdinu" - "predtým, ako som ich predniesol."

Tvrdenie, že Rota a Trudeau neboli informovaní o Hunkovej minulosti, je absurdné. Zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na vypočutie Zelenského prejavu bolo veľkou politickou udalosťou, ktorá bola starostlivo napísaná. Tí, ktorí boli pozvaní, aby si vypočuli Zelenského prejav, a nieto dokonca poctení v jeho priebehu, boli dôkladne preverení.

Potlesk kanadského parlamentu v stoji pre nacistického vojnového zločinca bol zámernou provokáciou. Stalo sa tak na záver týždňa vojnového sprisahania, v rámci ktorého sa Zelenskij radil s americkým prezidentom Bidenom a ďalšími najvyššími predstaviteľmi USA a bojovné prejavy predniesli z podlahy OSN Biden, Zelenskij a nemecký kancelár Olaf Scholz.

Piatkové udalosti boli nič dobré veštiacim výsledkom rozhodnutí, ktoré teraz prijíma Washington a jeho spojenci v NATO o eskalácii vojny v reakcii na zjavné zlyhanie ukrajinskej veľmi vychvaľovanej ofenzívy na jar/leto.

Biden, Trudeau a vodcovia ostatných imperialistických mocností NATO teraz verejne hovoria o „dlhotrvajúcej vojne“, ktorú budú viesť „tak dlho, ako to bude potrebné“. Spôsobiť Rusku to, čo nazývajú „strategickou porážkou“ – to je zmena režimu v Moskve a jej polokoloniálne podmanenie – si bude vyžadovať rýchle kroky, aby zaviedli jednotky NATO na Ukrajinu a začali priamy konflikt s Ruskom.

Potlesk v stoji pre ukrajinského veterána SS Hunku mal poslať ruskej vláde odkaz, že „neexistujú žiadne červené línie“, ktoré nie sú veľmoci NATO pripravené prekročiť.

Táto udalosť je vyvrcholením spojenectva medzi kanadským štátom a ukrajinskou krajnou pravicou, ktoré sa upevnilo bezprostredne po druhej svetovej vojne, keď Kanada otvorila svoje brány desiatkam tisíc ukrajinských nacistických kolaborantov. To zahŕňalo 2 000 veteránov, medzi nimi aj Hunku, zo špeciálne vytvorenej celoukrajinskej (najvyšší dôstojníci akceptovaní) Waffen SS 14. divízie Galizien a priaznivcov oboch krídel Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN).

Jaroslav Hunka (vpredu v strede) medzi nacistickými vojakmi SS Galichina

Ottawa – v spolupráci s Ukrajinským kanadským kongresom (UCC), ktorý bol založený na príkaz vlády na začiatku druhej svetovej vojny – použila ukrajinských fašistov ako nástroje svojej politiky studenej vojny.

V posledných desaťročiach, keď kanadská vláda spolu s Washingtonom a jeho partnermi v NATO stále agresívnejšie pracovala na pripútaní Ukrajiny k NATO a Európskej únii, sa spojenectvo s UCC a ukrajinskou krajnou pravicou stalo pre kanadské zahraničné štáty čoraz dôležitejšie. politika. Je stelesnená v osobe Chrystie Freelandovej, podpredsedníčky vlády a ministerky financií. Popredný vojnový jastrab vo vláde, Freeland bola spojená s UCC od svojej mladosti. Jej starý otec z matkinej strany bol redaktorom Krakivski Visti , jediných ukrajinských novín, ktoré mohli vychádzať počas nacistickej okupácie. Presadzoval vytvorenie Waffen SS 14. Galizien Division.

Tlieskanie kanadského parlamentu Hunkovi je len najkrikľavejším príkladom toho, že eskaláciu vojny sprevádza systematické úsilie o rehabilitáciu ukrajinského fašizmu.

Stanfordská univerzita poskytla 29. júna platformu pre neonacistický ukrajinský prápor Azov na podujatí sponzorovanom Katedrou slovanských jazykov a literatúry a Asociáciou ukrajinských študentov. Insígnie spojené s fašizmom, ako napríklad oficiálne logo práporu Azov, ktoré je zámerne vymodelované podľa nacistického symbolu Wolfsangela, boli použité na propagáciu podujatia na akademickej pôde.

Minulý rok sa vedúci predstavitelia oboch hlavných strán amerického imperializmu stretli s vysokopostavenými vojakmi práporu Azov v Kapitole vo Washingtone DC.

Rehabilitácia fašizmu v súvislosti s erupciou imperialistického militarizmu obzvlášť pokročila v Nemecku. Počnúc rokom 2014 spustili poprední akademici s podporou politickej elity a mediálneho establišmentu kampaň na vybielenie obludných zločinov spáchaných nemeckým imperializmom v dvoch svetových vojnách, vrátane vyvraždenia šiestich miliónov Židov a „vyhladzovacej vojny“ proti Sovietskemu zväzu.

Od začiatku bola relativizácia zločinov nemeckého imperializmu živená snahou o oživenie nemeckej „weltpolitiky“ alebo predátorskej svetovej politiky. S vojnou na Ukrajine Berlín opäť odhalil tesáky. Vojenské výdavky explodovali, keďže nemecký imperializmus presadzuje vedúcu úlohu v snahe podrobiť si Rusko a drancovať jeho prírodné zdroje – úlohy, o ktoré sa Berlín predtým pokúsil a nepodarilo sa im ich splniť pri dvoch predchádzajúcich príležitostiach za niečo viac ako storočie.

Rovnaké kapitalistické rozpory, ktoré vedú vládnuce elity imperialistických mocností k tomu, aby prijali fašistických masových vrahov ako Hunka v honbe za ich predátorskými ambíciami, poháňajú do revolučného boja aj jedinú spoločenskú silu schopnú zastaviť toto šialenstvo: medzinárodnú robotnícku triedu.

Robotníci v každej krajine sa búria proti odhodlaniu vládnucich elít prinútiť ich platiť za vojnu a obohacovanie sa finančnej oligarchie, čo má za následok najväčší počet veľkých štrajkov a masových protestov za posledné desaťročia. Naliehavou úlohou je spojiť tieto sociálne boje s bojom o vybudovanie globálneho protivojnového hnutia na základe socialistického a internacionalistického programu s cieľom zastaviť imperialistickú vojnu a hrozbu fašizmu a kapitalistického systému, ktorý ich produkuje.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.