Zora 27.09.2023 09:26 Zobraziť v diskusii

Re: Nelegálna migrácia na Slovensku, v Čechách a blízkych krajinách

5.9.23

Orbán: Od 15. septembra bude hranice strážiť armáda a pohraničná stráž

Nové pravidlá prisťahovalectva v Maďarsku začnú platiť 15. septembra, k hraniciam bude vyslaná armáda i pohraničná stráž. Vyhlásil to dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého však nie je možné dopredu povedať, kedy budú hranice úplne zabezpečené, aj keď Maďarsko robí všetko preto, aby boli.

Podľa agentúry MTI premiér v obci Kötse v Šomodskej župe na tlačovej konferencii ďalej povedal, že bez ochrany hraníc nemá význam žiadne európske opatrenie. "Migráciu treba držať pod kontrolou. Kým sa tak nestane, do Európy prídu desiatky miliónov. O tom zatiaľ politici v Európe váhajú hovoriť," podotkol.

"Tu nejde o státisíce migrantov, ale o niekoľko desiatok miliónov ľudí," zdôraznil premiér a dodal, že zdroje prisťahovalectva sú nevyčerpateľné. "Mnohí nie sú utečencami, ale chcú žiť život, aký žijeme my. Ja tomu rozumiem, ale to je nemožné," konštatoval.

K otázke systému rozdeľovania migrantov na základe určených kvót Orbán vyhlásil, že by chcel počuť argumenty, pretože európska kultúra je postavená na stretoch argumentov. "Čo tým vyriešime, keď rozdelíme desaťtisíce, pričom prichádzajú nespočetné milióny migrantov," položil premiér rečnícku otázku.

--

/škriatok zaúradoval, zabudla som 9:26 pridať/

25.9.23

Maďarská vláda chce na ochranu hraníc nasadiť aj „občiansku stráž“

Maďarské ministerstvo vnútra zverejnilo návrh zákona, ktorý by posilnil verejnú bezpečnosť a boj proti migrácii. Okrem iného z neho vyplýva, že by sa do ochrany maďarských hraníc mali zapojiť aj členovia tzv. občianskej stráže. Uviedol to v pondelok server hvg.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Návrh zákona, zverejnený na webovej stránke vlády, obsahuje novelizáciu celkom 25 rôznych právnych noriem, od zákona o polícii cez legislatívu týkajúcu sa zdravotníctva, držby zbraní až po využívanie zdrojov Európskej únie.

Úlohou občianskej stráže by bolo "poskytovanie hliadkovej a monitorovacej služby na verejných priestranstvách s cieľom prispieť k ochrane štátnej hranice a predchádzaniu nelegálnej migrácii".

Dôvodom takéhoto kroku môže byť podľa hvg.hu skutočnosť, že je nedostatok príslušníkov regulárnej pohraničnej stráže. Na túto profesiu sa za rok prihlásilo 3596 ľudí, pričom napokon zmluvy podpísalo iba 1565 z nich.

Pri úlohách súvisiacich s ochranou maďarských hraníc pomáhali členovia združení občianskej stráže už aj predtým, do konca roka 2022, no vtedy to robili za osobitný poplatok. Zatiaľ nie je jasné, či by sa tak malo diať aj v zmysle navrhovaného zákona, uzatvára hvg.hu.

--

Vyzerá to tak krásne, múdro, logicky, lenže ... Ľudia - a politici obzvlášť - toho nakecajú ...


Máj 2023

Krátko pred prepustením prvej várky prevádzačov:

Maďarsko podľa slov Orbána zastavilo migráciu na hraniciach, zakázalo rodovú propagandu na školách a pracuje v záujme dosiahnutia mieru. 


Júl 2023

„Je sice pravda, že se ilegální migranti v Maďarsku nezdržují, ale z 80 procent přicházejí přes Maďarsko do Rakouska a my pak máme 109 tisíc žádostí o azyl a Maďarsko 45,“ prohlásil Nehammer na společné tiskové konferenci s Orbánem a Vučičem.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3598821-orban-se-v-rakousku-chlubil-svou-migracni-politikou-nehammer-ho-za-sepsul

--

Ktovie, ako to je s občianskymi hliadkami, keď v r. 2011

Maďarský parlament sprísnil pravidlá pre občianske hliadky


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.