Milo 28.09.2023 13:17 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Expert na islam žiada štátnu podporu pre komunity v mešitách

Prvých absolventov Islamkollegu Nemecko čaká v sobotu slávnostná rozlúčka. Otázne je, či si každý nájde dobre platenú prácu imámov v komunitách mešít.

28. september 2023

Otázne je, či všetci absolventi nájdu ubytovanie v komunitách mešít

Odborník na islam z Osnabrücku Bülent Ucar vyzýva federálne a krajinské vlády, aby podporili komunity mešít pri najímaní imámov vyškolených v Nemecku. Komunity mešít nemajú nezávislú finančnú silu na to, aby zamestnali imámov vyškolených v Nemecku, povedal riaditeľ islamského kolégia so sídlom v Osnabrücku pre evanjelickú tlačovú službu (epd). Islamské kolégium založené v roku 2021 sa v sobotu rozlúčilo so 14 mužmi a troma ženami, ktorí sa po prvý raz úspešne zúčastnili dvojročného pregraduálneho praktického výcviku islamskej teológie.

Imámovia, ktorí ukončili štúdium a teraz absolvovali aj praktický výcvik v islamskej teológii, právom očakávajú primerane platené miesta, povedal Ucar. Absolventi môžu pôsobiť ako imámovia a komunitní pedagógovia aj ako pastori.

Moslimovia vidia „míľnik“

Predseda Ústrednej rady moslimov v Nemecku Aiman ​​​​Mazyek označil absolvovanie prvého ročníka imámov za „míľnik v histórii islamu v Nemecku“. Ústredná rada je jedným zo zakladajúcich členov Islamkollegu. Výrazne prispeli k integrácii a vzájomnému porozumeniu medzi náboženstvami v Nemecku, povedal EPD.

Mazyek povedal, že mešity veľmi potrebujú dobre kvalifikovaných a angažovaných imámov a špecialistov na osvietený islam. Veľký potenciál pre absolventov vidí aj v nemocničnej, väzenskej a vojenskej pastorácii. To platí najmä pre vodkyne a teologičky v komunitách mešít a islamských organizáciách.

Zdroj: Evanjelické noviny https://www.evangelische-zeitung.de/islamexperte-fordert-unterstuetzung-vom-staat-fuer-moscheegemeinden

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.